Formaldehīda noteikšana ar "zaļo" eksprestestu metodi - Rieksta, Eleonora (Latvijas Universitāte, 2021)
Formaldehīda noteikšana ar “zaļo” eksprestestu metodi. Rieksta E., zinātniskais vadītājs Dr. chem., doc. Ģībietis J. Bakalaura darbs, 43 lappuses, 17 attēli, 11 tabulas, 58 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par formaldehīda ķīmiskajā un fizikālajām īpašībām, tā iegūšanu, izmantošu un ietekmi uz cilvēka organismu, kā arī noteikšanu ar kvantitatīvās analīzes un eksprestestu metodēm. Eksperimentāli iegūti kalibrēšanas grafiki, spektrofotometriski nosakot formaldehīdu ar hromotropskābi sērskābes vidē un “zaļo” metodi. Izveidots eksprestests formaldehīda noteikšanai ūdens šķīdumos, kura pamatā ir modificēta “zaļā” metode, kas tiek asistēta ar mikroviļnu enerģiju.

Determination of formaldehyde by the “green” rapid test method. Rieksta E., supervisor Dr. chem., doc. Ģībietis J. Bachelor’s thesis. 43 pages, 17 figures, 11 tables, 58 literature references, 2 appendices. In Latvian. The work summarizes the information on the chemical and physical properties of formaldehyde, its production, use and impact on the human body, as well as its determination by quantitative analysis and rapid test methods. Calibration graphs were obtained experimentally by spectrophotometric determination of formaldehyde with chromotropic acid in sulfuric acid and the "green" method. A rapid test for the determination of formaldehyde in aqueous solutions has been developed, based on modified “green” method assisted by microwave energy.
Determination of formaldehyde by the "green" rapid test method
Keywords: Ķīmija; FORMALDEHĪDS; SPEKTROFOTOMETRIJA; HROMOTROPSKĀBE; “ZAĻĀ” ĶĪMIJA; EKSPRESTESTI