Atcerēšanās stratēģiju izmantošana matemātikas jēdzienu un algoritmu apguves veicināšanai 8. klasē - Hohrjakova, Kristīne Krista (Latvijas Universitāte, 2025)
Atcerēšanās ir prasme, ko var attīstīt un uzlabot, praktizējot un izmantojot daudzveidīgas atcerēšanās stratēģijas, kas var palīdzēt efektīvāk apstrādāt, saglabāt un izgūt informāciju no atmiņas. Šajā darbā tiek pētīta atcerēšanās stratēģiju nozīme un pielietojums matemātikas apguvē pamatskolas posmā. Lai sasniegtu pētījuma uzstādīto mērķi, tiek izmantotas gan teorētiskās, gan empīriskās metodes, darbības pētījuma ietvaros. Diplomdarbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem un rekomendācijām un 27 pielikumiem. Teorētiskajā daļā analizēti galvenie atmiņas procesi, stratēģiju veidi un to ietekme uz mācīšanos. Pētījuma daļā skaidrota tēma, kuras ietvaros tiek izmantotas dažādas atcerēšanās stratēģijas, lai novērotu un secinātu, kā dažādu atcerēšanās stratēģiju izmantošana veicina skolēnu spēju apgūt matemātiskos jēdzienus un algoritmus. Pētījuma rezultāti liecina, ka mērķtiecīga stratēģiju izmantošana pozitīvi ietekmē skolēnu atmiņu, izpratni un matemātisko prasmju nostiprināšanos. Darbs sniedz ieteikumus mācību procesa uzlabošanai, akcentējot nepieciešamību sistemātiski iekļaut atcerēšanās stratēģijas matemātikas stundās.

Memory is a skill that can be developed and improved through practice and the use of effective memory strategies, which help process, store and retrieve information more efficiently. This thesis explores the importance and application of memory strategies in learning mathematics at the primary school level. To achieve the objective set by the research, both theoretical and empirical methods are used within the framework of the action research. The thesis consists of an introduction, three chapters, conclusions and recommendations and 27 appendices. The theoretical part summarizes the main memory processes, types of strategies, and their impact on learning. The research part analyzes a specific topic in which various memory strategies are applied to observe and conclude how the use of different memory strategies promotes students’ ability to acquire mathematical concepts and algorithms. The research results show that the purposeful use of strategies positively influences students' memory, understanding, and the reinforcement of mathematical skills. The work provides recommendations for improving the learning process, emphasizing the need to systematically integrate memory strategies into mathematics lessons.
Atcerēšanās stratēģiju izmantošana matemātikas jēdzienu un algoritmu apguves veicināšanai 8. klasē
Keywords: Izglītības zinātnes; atcerēšanās stratēģijas; atmiņa; matemātika; parastās daļas