Eiropas Savienības un Latvijas Republikas pievienotās vērtības nodokļa normatīvā regulējuma izpēte un pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas novēršanas pasākumi - Jurka, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Viens no svarīgākajiem nodokļiem, gan Latvijā, gan pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir pievienotās vērtības nodoklis, kurš būtībā ietekmē jebkuru iedzīvotājs un saimnieciskās darbības veicējs, taču ar šo nodokli tiek veiktas dažādas krāpšanas, kuras veido pievienotās vērtības nodokļa plaisu, kura parāda valsts budžetā neiekasēto pievienotās vērtības nodoklis krāpšanās dēļ. Maģistra darba mērķis ir izpētīt Eiropas Savienības un Latvijas Republikas pievienotās vērtības nodokļa normatīvo regulējumu un pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas metodes, lai izstrādātu priekšlikumus nodokļa normatīvā regulējuma pilnveidošanai un krāpšanas novēršanai. Maģistra darba izstrādes rezultātā tika secināts, ka LR un ES normatīvajā regulējumā , veicot grozījumus un administrējot PVN maksāšanu, tomēr PVN krāpšana nav novērsta pilnībā Atslēgvārdi: PVN, PVN normatīvais regulējums ES, PVN normatīvais regulējums LR, PVN plaisa, PVN krāpšanas metodes.

One of most crucial taxes both in Latvia and other European Union member states is value added tax, which directly influences every citizen as well as other business. This tax is also commonly used in variety of frauds which are contributing to the VAT gap shown in state budget as non-collected VAT due to tax fraud. The aim of this master theses is to evaluate different legal acts and normative regulations regarding value added tax in Republic of Latvia and well as in member states of European Union. In order to provide recommendation for preventing tax fraud and improving normative regulation, most common VAT fraud methods will be researched in this master thesis. The results of this master theses indicated that in the normative regulation both in Republic of Latvia and other European Union member states, the VAT fraud was not completely prevented by amending relevant legal acts and implementing the administration of VAT payments. Keywords: VAT, VAT normative regulation EU, VAT normative regulation RL, VAT gap, VAT fraud schemes.
The legislation of value added tax in European Union and Republic of Latvia and value added tax anti-fraud measures
Keywords: Ekonomika; PVN; PVN normatīvais regulējums ES; PVN normatīvais regulējums LR; PVN plaisa; PVN krāpšanas metodes