Objekta izmēra ietekme uz atpazīšanas laiku mentālās rotācijas testā - Zariņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs uzrakstīts uz 45 lapām, satur 29 attēlus, 2 tabulas, 2 pielikumus un 52 literatūras avotu atsauces. Mērķis: izpētīt, vai objekta lielumam ir ietekme uz tā atpazīšanas ātrumu un precizitāti mentālās rotācijas testā. Testā piedalījās 61 dalībnieks, no kuriem 40 bija sievietes, 21 – vīrietis. Dalībnieki veica mentālās rotācijas testu ar divdimensionālām un trīsdimensionālām figūrām, kuru leņķiskie izmēri bija 8o, 4o, 2o un 1o. Pamatojoties uz rezultātiem, noteikts, ka figūru izmērs ietekmē mentālās rotācijas testā sniegto atbilžu laiku atkarībā no figūru sarežģītības un pagrieziena leņķa, taču neietekmē pieļauto kļūdu skaitu. Papildus tika atklāta rezultātu atšķirība starp sievietēm un vīriešiem, kā arī figūras dizaina ietekme uz testa izpildi, kas izrādījās nebūtiska.

Master thesis contain 45 pages, 29 images, 2 tables, 3 appendices and 52 references. Purpose: to estimate whether there is a significant impact of object size (as visual information impact) used in mental rotation task evaluating reaction time and accuracy. 61 people participated in this study, 40 of them females, 21 – males. Test with two-dimentional and three-dimentional images in angular sizes of 8o, 4o, 2o and 1o was used. According to test results there is a significant impact of object size on responce time depending on complexity of object and object rotation angle, but no significant impact on accuracy. In addition, difference between female and male performance was detected, but no significant effect on object design.
Influence of oject size on recognition time in mental rotation test
Keywords: Fizika; mentālā rotācija; objekts; izmērs; dzimums