Procesa dalībnieku tiesību iepazīties ar lietas materiāliem ierobežošana administratīvajā procesā tiesā - Cēsniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs „Procesa dalībnieku tiesību iepazīties ar lietas materiāliem ierobežošana administratīvajā procesā tiesā” ir vienīgais šim tematam veltītais pētījums Latvijā. Maģistra darba mērķis ir identificēt ar Administratīvā procesa likuma 145.panta ceturtās daļas regulējuma piemērošanu saistītās problēmas un piedāvāt to risinājumus. Maģistra darbā secināts, ka tiesai pirms ierobežojuma noteikšanas ir jāizvērtē lietas materiālu saturs un tas, kā ierobežojums ietekmēs procesa dalībnieka spēju pilnvērtīgi īstenot procesuālās tiesības, tomēr praksē tas tiek darīts ļoti reti. Maģistra darbā identificēts arī tas, ka praksē pastāv problēmas noteikt subjektu loku, kuru tiesības var ierobežot, kādā apjomā tiesības var ierobežot un cik plašai jābūt lēmuma par tiesību ierobežošanu motivācijai.

The master’s thesis „Restriction of participants’ right to access court file in proceedings before administrative court” is the only study dedicated to this topic in Latvia. The aim of master’s thesis is to identify the legal problems linked to the enforcement of section 145, subsection four of the Administrative Procedure Law and to formulate solutions to those problems. In master’s thesis it is concluded that before restricting participants right to access court file, court must evaluate contents of the file and consider how the restriction of access to court file will affect the participants ability to fully realize one’s procedural rights. However in practice it is done very rarely. In master’s thesis it is also identified that in practice there are problems to define subjects, whose right to access court file can be restricted, to what extent right can be restricted and how the decision on restriction of right should be motivated.
Restriction of participants' right to access court file in proceedings before administrative court
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesības iepazīties ar lietas materiāliem; Tiesību iepazīties ar lietas materiāliem ierobežošana; Tiesas rīcības brīvība ierobežojuma noteikšanā; Tiesību ierobežošanas procesuālie aspekti