Rīgas Līča pārejas ūdeņu zivju sabiedrība saistībā ar vides faktoriem - Tutiņš, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis ir izpētīt Rīgas līča pārejas ūdeņu zivju sabiedrību un noskaidrot to ietekmējošos vides faktorus. Pētījumā izmantotie dati iegūti 2015. un 2016. gadā trīs Rīgas līcī ietekošo upju – Daugavas, Gaujas un Lielupes – grīvu tuvumā. Kontrolzveja veikta pavasarī, vasarā un rudenī. Izmantojot zondi, iegūti arī ūdens parametru rādījumi – sāļums, temperatūra, hlorofila α koncentrācija un izšķīdušā skābekļa daudzums. Kopumā konstatētas 25 zivju sugas. Pēc biomasas un indivīdu skaita dominējošā zivju suga bija reņģe Clupea harengus. Aplūkotas zivju sastāva atšķirības dažādās sezonās un noskaidrots, ka pavasarī dominējošā suga ir reņģe, vasarā – asaris Perca fluviatilis un rudenī – ķīsis Gymnocephalus cernuus, kas skaidrojams ar zvejas metožu ierobežojumiem un zivju ekolģisko grupu izvietojumu ūdenstilpē dažādās sezonās. Aplūkotas zivju sabiedrības sastāva atšķirības visās kontrolzvejas stacijā dažādos dziļumos. Novērota zivju sugu skaita samazināšanās, palielinoties dziļumam. Veikta TFCI-LV bioindikatora parametru korelācijas analīze saistībā ar vides faktoriem un secināts, ka sugu skaitam raksturīga būtiska korelācija ar ūdens temperatūru dažādās sezonās, zivju ekoloģisko grupu skaits mainās atkarībā no ūdenī izšķīdušā skābekļa daudzuma un hlorofila α koncentrācijas.

The goal of the work is to explore fish society of Riga Bay transitional waters and clarify environmental factors influencing the fish. The data used in study were obtained in 2015 and 2016 near the estuaries of three river flowing into Riga Bay - Daugava, Gauja and Lielupe. The monitoring was carried out in spring, summer and autumn. Using a probe, the following water parameter readings were derived - salinity, temperature, chlorophyll α concentration and dissolved oxygen content. In total, 25 fish species were found. Judging by biomass and number of individuals, herring Clupea harengus was the dominant species. Differences in composition of fish in different seasons was examined, and found that in spring the dominant species was herring, in summer - perch Perca fluviatilis and ruffe Gymnocephalus cernuus in autumn, which can be explained by the limitations of fishing methods and the differences of fish ecological group distribution in water body in different seasons. Fish composition differences in all monitoring stations in different depths were researched. It was found that fish species tend to decline with increasing depth. The analysis of TFCI-LV bioindicator metrics correlation in relation to environmental factors was performed. It was concluded that the number of species is characterized by a significant correlation with the water temperature in different seasons and the number of fish ecological groups varies depending on dissolved oxygen quantity and chlorophyll α concentration.
Brakish water fish community of Riga bay in context with environment factors
Keywords: Bioloģija; Rīgas līcis; pārejas ūdeņi; zivis; vides faktori; bioindikatori