Tīklenes un dzīslenes biezums pacientiem ar obstruktīvo miega apnojas hipopnojas sindromu - Kaļiņina, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs izstrādāts latviešu valodā, uz 54 lapaspusēm. Tas satur 22 attēlus, 11 tabulas un 76 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: ir nomērīt un salīdzināt tīklenes nervu šķiedra slāņa (RNFL) biezumu, tīklenes divu slāņu kompleksa (ganglion cell layer pluss inner plexiform layer, GCL+) un dzīslenes biezumu makulā (chorioscleras interface, CSI) veseliem cilvēkiem un pacientiem obstruktīvo miega apnojas hipopnojas sindromu. Literatūras pārskatā tika izanalizēta obstruktīvas miega apnojas hipopnojas sindroma ietekme uz tīklenes un dzīslenes strukturālām izmaiņām un iespējamo patoģenēzi. Pētījuma daļā ar okulāro koherences tomogrāfijas instrumentu tika nomērīts tīklenes un dzīslenes biezums, rezultāti tika sadalīti un izanalizēti uz divām grupām. Starp grupām tika atrasta statistiski nozīmīga atšķirība.

Master’s thesis is written in Latvian on 54 pages. There are 22 images and 76 literature references included. Purpose of thesis: To evaluate retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell-inner plexiform layer complex (GCL+) and choroidal thickness (macular chorioscleras interface, CSI) in the macula in health subjects and patients with obstructive sleep apnea hypopnea syndrome. In the literature review analyzed the effect of obstructive sleep apnea hypopnea syndrome on retinal and choroidal structural changes and possible pathogenesis. In the experimental part retinal and choroidal thickness was measured with okular coherent tomography instrument, the results were divided into two groups and analysed. A statistically significant difference was found between the two groups.
Retinal and Choroidal Thickness in Obstructive Sleep Apnea Hypopnea Syndrome
Keywords: Fizika; obstruktīvas miega apnojas hipopnojas sindroms; tīklenes nervu šķiedra slānis; ganglionāro šūnu slānis; dzīslene; Swept-Source OCT