Projekts: uzņēmuma SIA “Jaunkrastiņi” dibināšana - Krastiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2021)
Projekta ideja ir izveidot bioloģisko saimniecību, ģimenes uzņēmumu - SIA “Jaunkrastiņi”, kas nodarbosies ar vistu audzēšanu un olu ražošanu, piedāvājot saviem klientiem iegādāties bioloģiskos apstākļos audzētu vistu olas, izmantojot pašu resursus un piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus (pēc vajadzības un iespējām). Bioloģiski audzētas pārtikas būtiskākā atšķirība ir tajā, ka pateicoties nosacījumiem, kas ir jāievēro visiem bioloģiskās pārtikas ražotājiem, bioloģiskā pārtika ir daudz veselīgāka kā konvencionāli audzēta pārtika un ietekme uz vidi ir daudz saudzīgāka. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem laikā no 2014.gada līdz 2019.gadam vidējais saražoto olu skaits Latvijā uz vienu iedzīvotāju mēnesī bija 31 ola, kas ir apmēram 1 ola dienā, kas pēc autores domām ir ļoti mazs rādītājs, vēl jo vairāk tāpēc, ka tas ietver gan bioloģiski ražotas olas, gan konvencionāli ražotas olas. Latvijā bioloģiskās lauksaimniecības nozare gadu no gada uzrāda labākus rezultātus kopējā saražotās produkcijas klāstā. No 2015.gada līdz 2019.gadam bioloģiskās produkcijas īpatsvars lauksaimnieciskās izlaides kopvērtībā Latvijā palielinājies no 3,8% līdz 6,5%. Saskaņā ar Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas datiem bioloģiskā lauksaimniecība ir straujāk augošā nozare pasaulē un arī Latvijā bioloģiskās lauksaimniecības nozare turpina attīstīties. Pieprasījums pēc putnkopības produkcijas, it sevišķi pēc laukos, brīvos apstākļos audzētas putnu gaļas un olām, joprojām pārsniedz piedāvājumu un tas aizvien ir deficītprodukts. Autore uzskata, ka biznesa ideja izveidot bioloģisko saimniecību SIA “Jaunkrastiņu”, kas nodarbojas ar bioloģisko olu ražošanu ir perspektīva un ar labām izaugsmes iespējām nākotnē. Pēc autores aprēķiniem projekta atmaksāšanās laiks ir 1,8 gadi.

The idea of the project is to establish a bio farm, family company - Jaunkrastiņi LTD, which will be engaged in chicken breeding and egg production, offering its customers to acquire organically reared chicken eggs by using own resources and attracting the funds of the European Union funds (as per need and possibility). The main difference between organic food is that, thanks to the conditions that all organic food producers have to comply with, organic food is much healthier than conventionally grown food and has a much gentler effect on the environment. According to the data of the Central Statistical Bureau, between 2014 and 2019, the average number of eggs produced in Latvia per capita was 31 eggs per month, which is about 1 egg per day, which according to the author is a very small indicator, even more due to the fact that this includes both organically produced eggs and conventionally produced eggs. In Latvia, the organic farming sector shows better results in the total range of produced products year by year. From 2015 to 2019, the share of organic production in the total value of agricultural output in Latvia has increased from 3.8% to 6.5%. According to the data of the Ministry of Agriculture of the Republic of Latvia, organic farming is the fastest growing sector in the world and the organic farming sector also continues to develop in Latvia. The demand for poultry production, especially for poultry meet and eggs produced in country-side environment, continues to exceed the supply and still remains a deficit product. The author considers that the business idea to establish the organic farm Jaunkrastiņi LTD, engaged in the production of organic eggs is perspective and with good growth potential in the future. According to the author's calculations, the project will pay off in 1.8 years.
Project: “Jaunkrastiņi” LTD establishing
Keywords: Finanses un kredīts; Bioloģiskā lauksaimniecība; Putnkopība; Bioloģisks; Ekoloģisks; Ilgtspējīga attīstība