Vardarbība noziedzīgos nodarījumos pret personas veselību - Kozlovska, Una (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba temats „Vardarbība noziedzīgos nodarījumos pret personas veselību”. Vardarbība ir problēma, ar kuru ikdienā saskaras gan Latvijā, gan visā pasaulē. Lai arī likumdevējs izstrādā arvien jaunus aizsardzības līdzekļus cīņā pret vardarbību, ikgadējie statistikas dati liecina, ka vardarbīgi noziedzīgie nodarījumi tikai pieaug. Darba galvenais mērķis ir gūt nepieciešamo priekšstatu, zināšanas un izpratni par vardarbības izpausmēm, izpētīt vardarbības veidus, izraisītās sekas un to kvalifikāciju. Darba uzdevums apkopot svarīgāko informāciju par vardarbību noziedzīgos nodarījumos pret personas veselību, izmantojot zinātniski pētnieciskās metodes, pētot un analizējot apkopoto informāciju, kā rezultātā izstrādājot darbu. Darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek sniegts vardarbības raksturojums, aplūkoti tās veidi, pētīti tās cēloņi un sekas, kā arī veikts salīdzinājums vardarbībai pret personas veselību ārvalstīs. Otrajā nodaļā tiek analizēta vardarbība Krimināllikuma 8.nodaļas atsevišķu pantu izpratnē. Savukārt trešajā nodaļā tiek pētīta vardarbība ģimenē un vardarbība pret noteiktām personu grupām – nepilngadīgajiem un sievietēm. Lai sasniegtu izvirzīto darba mērķi un izpildītu darba uzdevumu, darba izstrādes procesā tika izmantota latviešu un ārzemju autoru zinātniskā literatūra, Latvijas un ārvalstu normatīvie akti, interneta resursi, kā arī aktuālā tiesu prakse. Atslēgas vārdi: vardarbība, noziedzīgs nodarījums, miesas bojājumi, veselība, cietušais.

Theme of the Master’s thesis: “Violence crime against a person's health”. Violence is a problem, which is faced in Latvia and also in worldwide. Despite the fact that legislator develops more new remedies to fight with violence, annual statistical data states that violent offenses are still increasing. Purpose of Master thesis is to obtain the main idea, knowledge and understanding of violence, explore forms of violence, as well as violence consequences and its qualification. Master thesis task is to collect main information using scientific research methods, to develop thesis, through analyzing and researching collected information about violence crime against a person's health. Master thesis consists of three parts. The first chapter was devoted to theoretical aspects such as, research on characteristics of violence, types, causes and consequences of violence, as well as was made a comparison of violence against a person's health abroad. In the second chapter was performed an analysis of violence according to Criminal Law’s Chapter 8 certain articles. In the third chapter was carried out research of domestic violence and violence against certain groups of people such as minors and women. In order to achieve the target of thesis and fulfil tasks of it during the process of master thesis development was used scientific literature which was written by Latvian and foreign authors, Latvian and foreign laws and regulations, internet resources and actual court practice. Key words: violence, criminal offense, personal injury, health, victim.
Violence crime against a person's health
Keywords: Juridiskā zinātne; vardarbība; noziedzīgs nodarījums; miesas bojājumi; veselība; cietušais