Siguldas novada kultūrainava vēlajā dzelzs laikmetā un krusta karu sākumposmā - Kļaviņš, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs izstrādāts laika periodā, kas ietver Siguldas novada aizvēstures un vēstures krustpunktu. Darbā autors galvenokārt koncentrējas uz ainavas apskata un izmaiņu apkopošanu. Darba izstrādes gaitā izmantotie materiāli ietver arheoloģisko izrakumu atskaites, artefaktus, hroniku, antropoloģiskā materiāla un atejas bedru parazītu analīzes u.c. materiālus. Siguldas novadam piemīt unikālas ģeoloģiskās īpašības, proti, Gaujas senlejas augstākā daļa. Šis vides pamats rada citur neatrodamus apstākļus reģiona apdzīvotības, aizsardzības un saimnieciskās izmantošanas jomā. Šīs vides un kultūras analīze veido unikālu ieskatu reģiona vēsturē cilvēka un vides mijiedarbībā gadsimtu garumā.

The bachelor's thesis has been developed at the crossroads of prehistory and history in the landscape of the Sigulda municipality. The materials used in the thesis include archaeological excavation reports, artifacts, chronicles, anthropological data, and analysis of parasites from food remains, among other materials. Sigulda municipality possesses unique geological characteristics, particularly it contains the highest part of the Gauja River valley. This environmental foundation creates unique regional settlement, defense, and economic utilization conditions. The analysis of this environment and culture provides a unique insight into the aspects of the region which have been developed through the interaction between humans and the environment over centuries.
Cultural landscape of Sigulda municipality in late iron age and early period of Northern Crusades
Keywords: Vēsture; Gaujas lībieši; arheoloģija; dzelzs laikmets; viduslaiki; krusta kari