Māsu viedoklis par māsu izglītības reformu - Rakoviča, Diāna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Māsu viedoklis par māsu izglītības reformu”. Pētījuma mērķis noskaidrot māsu viedokli par māsu izglītības reformu māszinībās. Darba ietvaros tika izvirzīti pieci uzdevumi, lai tiktu sasniegts mērķis: 1) Apkopot un analizēt zinātnisko literatūras avotus par māsu izglītības attīstību, reformu. 2) Izvedot pētījuma datu iegūšanas instrumentu – anketu, pamatojoties uz analizēto literatūru. 3) Veikt aptauju starp māsām par izglītības reformu. 4) Apkopot un analizēt iegūtas rezultātus. 5) Sagatavot secinājumus. Pētījuma jautājums: Kāds ir māsu viedoklis par izglītības reformu? Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izmantota kvantitatīva pētījuma metode. Pētījuma piedalījās māsas no Latvijas, kopumā pētījumā piedalījās 147 respondenti. Pētnieciskais darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā aprakstīta informācija par māszinības programmu, māsu izglītību pirms un pēc reformām. Praktiskajā daļā ir pētījuma metodoloģijas apraksts, datu apstāde, rezultāti, secinājumi. Pētījuma rezultāti atspoguļo māsu pozitīvo viedokli par reformām un ietver māsu vēlmes pēc turpmākām reformām. Bakalaura darbā ir 11 attēli, izmantoti 31 literatūras avoti. Darba apjoms bez pielikumiem ir 34 lapaspuses, pielikumi ir 4 lapaspuses.

The topic of the Bachelor's thesis is “Nurses' opinion on education reform”. The study aim is to find out the opinion of nurses about the reform of education in nursing. As part of the work, five tasks were set in order to achieve the goal: 1)Collect and analyze the sources of scientific literature on the development and reform of nursing education. 2)Carrying out a research data acquisition tool - a questionnaire, based on the analyzed literature. 3)Conduct a survey among sisters about education reform. 4)Summarize and analyze the obtained results. 5)Prepare conclusions. Research question: What is the opinion of nurses about education reform? A quantitative research method was used to achieve the research objective. Sisters from Latvia participated in the study, in total, 147 respondents participated in the study. The research work consists of a theoretical and a practical part. The theoretical part describes information about nursing, the nursing program, nursing education before and after the reforms. The practical part contains a description of the research methodology, data arrangement, results, conclusions. The results of the study undermine the nurses' positive opinion about the reforms. The bachelor's thesis also includes nurses' wishes for further reforms. In the Bachelor’s thesis there are 11 pictures, used 31 literary sources. The volume of work without appendices is 34 pages, appendices are 4 pages.
Nurses' opinion on education reform
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Māsa; Māszinības programma; Māsu izglītības reforma; Māsu pienākumi; Māsu viedoklis