Pacientu ar augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem aprūpe stacionārā - Grišāne, Natālija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba temats: Pacientu ar augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem aprūpe stacionārā. Temata aktualitāte: Osteoporozei bieži nav simptomu, tāpēc faktiskais osteoporozes pacientu skaits pārsniedz diagnosticēto personu skaitu. Osteoporoze ir novēršama un ārstējama, bet tikai maza daļa pacientu ar paaugstinātu lūzumu risku tiek atbilstoši ārstēti. Pētījuma mērķis: Izpētīt pacientu ar augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem aprūpi stacionārā. Pētījuma uzdevumi: 1. Analizēt un apkopot zinātnisko literatūru par osteoporozes izpausmēm, riskiem, diagnostikas un ārstēšanas metodēm, ka ari profilakses iespējām; 2. Aprakstīt augšstilba kaula osteoporozes inducētu lūzumu ķirurģiskās ārstēšanas teorētiskos pamatus; 3. Pētīt D. Oremas māszinību teorijas pielietojuma iespējas pacientu aprūpē pēc augšstilba kaula osteoporozes inducētu lūzumu ķirurģiskās ārstēšanas 4. Izstrādāt kvalitatīva pētījuma instrumentu un veikt stacionārā strādājošo māsu intervijas par pacientu ar augšstilba kaula osteoporozes inducētu lūzumu aprūpi stacionārā; 5. Apkopot pētījuma rezultātus un izstrādāt ieteikumus māsām par pacientu pēc augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem ķirurģiskās operācijas aprūpes pilnveidi . 6. Izstrādāt izglītojošu bukletu «Staigāšana ar palīglīdzekļiem ». Pētījuma jautājums : Kāda ir pacientu ar augšstilba kaula osteoporozes inducētu lūzumu aprūpe stacionārā? Pētījuma veids: Kvalitatīvs pētījums. Pētījuma instruments: Strukturēta intervija no 15 jautājumiem. Pētījuma objekts: 10 māsas stacionārā . Pētījuma bāze: Rīgas slimnīcas traumatoloģijas nodaļa Pētījuma rezultāti: Izvirzītais bakalaura darbā mērķis izpētīt aprūpi pacientiem ar augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem stacionārā, apkopojot un analizējot literatūru, veicot kvalitatīvu pētījumu tika sasniegts. Uz pētījuma jautājumu kāda ir aprūpe pacientiem ar augšstilba kaula osteoporozes inducētiem lūzumiem stacionārā ir atbildēts pilnībā. Pētījums rāda, ka pacienti ievēro visas norādījumus, ko sniedz gan ārstējošais ārsts un fizioterapeits, gan māsa. Pacienti saņem kvalitatīvu aprūpi pilnā apjomā no pirmajām uzturēšanās dienām līdz izrakstīšanas datumam no stacionāra. Darbs sastāv no 52 lpp. tai skaitā 3 pielikumi un 14 tabulām. Darba izstrādei tika izmantoti 44 literatūras avoti.

Bachelor's thesis topic: Inpatient care of patients with osteoporosis-induced fractures. Relevance of the topic: Osteoporosis often has no symptoms, so the actual number of osteoporosis patients determines the number of individuals. Osteoporosis is preventable and treatable, but only a small proportion of patients at increased risk of fracture are treated appropriately. The purpose of the study: To investigate patients with osteoporosis-induced fractures of the femur in a nursing inpatient facility. Research tasks: 1. Analyze and compile scientific literature on osteoporosis manifestations, risk, diagnostic and treatment methods, as well as prevention options; 2. To describe the medical basics of osteoporosis-induced fractures of the femur; 3. Investigate the application possibilities of D. Orem's nursing theory in the care of patients after the treatment of osteoporosis-induced fractures of the femur 4. To develop a qualitative research tool and to conduct interviews of nurses working in the hospital about the care of patients with osteoporosis-induced fractures of the femur in the hospital; 5. Summarizing the results of the study and the developed recommendation for nurses regarding the improvement of eyelash surgery care for patients with osteoporosis-induced fractures of the femur. 6. Develop an educational booklet "Walking with mobility aids". Research question: What is the inpatient care of patients with osteoporosis-induced fractures of the femur? Type of research: Qualitative research. Research tools: A structured interview of 15 questions. Research object: 10 nurses in a hospital. Research base: Traumatology department of Riga hospital Research results: The stated aim of the Bachelor's work to study care in patients with osteoporosis-induced fractures of the femur in the hospital, by collecting and analyzing literature, was achieved through a qualitative study. The study question of what care is given to patients with osteoporosis-induced fractures of the femur in the hospital has been fully answered. The study shows patients follow all instructions given by both the treating physician and physiotherapist and nurse. Patients receive high-quality care in full from the first days of stay to the date of discharge from hospital. The work consists of 52 pages, including 3 attachments and 14 tables. 44 sources of literature were used to develop the work.
Inpatient care of patients with osteoporosis-induced fractures.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Osteoporozes inducēts lūzums; ķirurģiska ārstēšana; māsa; pēcoperācijas aprūpe