Rotaļa kā saskarsmes prasmju sekmētāja 1.5-3 gadus veciem bērniem - Nasteviča, Oksana (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Oksana Nasteviča Darba tēma: Rotaļa kā saskarsmes prasmju sekmētāja 1.5 – 3 gadus veciem bērniem. Pētījuma mērķis: Praktiskā darbībā izpētīt saskarsmes prasmju sekmēšanu 1.5 – 3 gadus veciem bērniem, izmantojot rotaļu. Pētījuma jautājums: Kādas rotaļas izvēlēties darbā ar 1.5 – 3 gadus veciem bērniem, lai sekmētu saskarsmes prasmes? Darba teorētiskajā daļā tiek aprakstītas saskarsmes prasmes 1.5 – 3 gadus veciem bērniem. Analizējot dažādu autoru atziņas tiek apkopota saskarsmes prasmju būtība un to ietekme uz bērna socializācijas attīstību. Kā arī tiek aprakstīta rotaļas būtība bērna saskarsmes prasmju sekmēšanai. Darba empīriskajā daļā tiek veidoti bērnu vērošanas kritēriji pēc kuriem notiek bērnu saskarsmes prasmju sākotnējā vērošana. Pētnieciskā darba procesā tiek atlasītas rotaļas saskarsmes prasmju sekmēšanai un pētījuma beigās tiek veikta atkārtota analīze. Darba autore uzskata, ka uz pētījuma jautājumu ir atbildēts un darba mērķis ir sasniegts – bērnu saskarsmes prasmes var veicināt izmantojot bērnu vecumposmam atbilstošas rotaļas, bērniem rotaļas laikā ir jājūtas drošam un skolotājam ir jāsniedz bērnam pozitīvs vērtējums. Atslēgas vārdi: saskarsmes prasmes, saskarsme, komunikācija, 1.5 – 3 gadīgi bērni, rotaļas, pirmsskola. Kvalifikācijas darba apjoms: 35 lpp, 4 tabulas, 2 attēli, 29 literatūras avoti

Author of the work: Oksana Nasteviča Theme of the work: Play as a facilitator of communication skills in children aged 1.5-3 years. Aim of the study: To explore in practical activities the promotion of communication skills in children aged 1.5 - 3 years through play. Research question: What kind of play should I use with 1.5 - 3-year-old children to promote communication skills? The theoretical part of the paper describes communication skills in 1.5 - 3-year-old children. The nature of communication skills and their impact on the child's socialisation development are summarised by analysing different authors. The nature of play in promoting children's communication skills is also described. In the empirical part of the work, criteria for the initial observation of children's communication skills are developed. In the process of the research work, play is selected to promote communication skills and re-analysed at the end of the study. The author of the paper believes that the research question has been answered and the aim of the paper has been achieved: children's communication skills can be promoted through age-appropriate play, children must feel safe during play and the teacher must give the child a positive evaluation. Keywords: communication skills, communication, 1.5-3-year-olds, play, pre-school. Scope of qualification work: 35 pages, 4 tables, 2 figures, 29 references
Play as a facilitator of communication skills in children aged 1.5-3 years
Keywords: Izglītības zinātnes; Saskarsmes prasmes; saskarsme; komunikācija; 1.5 - 3 gadīgi bērni; rotaļas