Pagaidu aizsardzības direktīvas ieviešana Latvijā - Eglīte, Dita (Latvijas Universitāte, 2023)
Pagaidu aizsardzības direktīva tika pieņemta 2001. gada 20. jūlijā, taču pirmo reizi tā tika “aktivizēta” tikai 2022. gada 4. martā pēc Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā. Bakalaura darbā “Pagaidu aizsardzības direktīvas ieviešana Latvijā” ir analizēts vai Latvija Ukrainas civiliedzīvotājiem, saskaņā ar tiesisko regulējumu, ir piešķīrusi vairāk un labvēlīgākas tiesības nekā tās noteiktas Pagaidu aizsardzības direktīvā. Darba rezultātā ir secināts, ka Latvija ir noteikusi labvēlīgākas tiesības Ukrainas civiliedzīvotājiem nekā to paredz Pagaidu aizsardzības direktīva. Papildus darbā apskatīti iemesli, kādēļ Pagaidu aizsardzības direktīva līdz šim nav bijusi “aktivizēta”.

Temporary Protection Directive was adopted on 20 July 2001, but was only “activated” for the first time on 4 March 2022, after the Russian military invasion of Ukraine. The bachelor thesis “Implementation of the Temporary Protection Directive” analyses whether Latvia has granted more and more favourable rights to Ukrainian civilians under the legal framework than those set out in the Temporary Protection Directive. According to the study Latvia has granted more favourable rights to Ukrainian civilians than the Temporary Protection Directive. In addition, the study examines the reasons why the Temporary Protection Directive has not been "activated" so far.
Implementation of the Temporary Protection Directive in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Kopējā Eiropas patvēruma sistēma; Pagaidu aizsardzības direktīva; Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums; pagaidu aizsardzība; patvērums