Pacienta sagatavošana un aprūpe akūtām abdominālām operācijām - Slobodeņuka, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma “Pacienta sagatavošana un aprūpe akūtām abdominālām operācijām”. Akūtas abdominālas operācijas kā apendektomija un holicistektomija mūsdienās ir visizplatītākās operācijas, lai novērstu iekaisumu, tūsku, sepsi un pat nāvi. Apendicīta saslimstība ir aptuveni 233 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju gadā, un saslimstības risks dzīves laikā svārstās no 6,7 līdz 8,6 procentiem. Ar akūtu apendicītu var saslimt jebkurā vecumā. Tomēr visbiežāk ar to slimo cilvēki vecumā no 15 līdz 40 gadiem. Biežuma ziņā starp visām vēdera dobuma akūtajām ķirurģiskajām slimībām akūts holecistīts pēc akūta apendicīta ieņem otro vietu 12-15% gadījumu. Tēmas aktualitāti nosaka spēja sagatavot un izglītot pacientu akūtām abdominālām operācijām, veikt pacienta sagatavošanu un aprūpi salīdzinoši īsā laika periodā novēršot komplikācijas pirms un pēc operācijas. Darba mērķis ir noskaidrot pacienta sagatavošanu un aprūpi akūtām abdominālām operācijām. Pētniecības jautājums: Kāda ir pacienta sagatavošana un aprūpe akūtām abdominālām operācijām? Bakalaura darba pētījuma daļas izstrādē tiek pielietota kvalitatīvā pētījuma metode ar pētījuma instrumentu - daļēji strukturētu interviju. Pētniecības rezultāti parāda, kā notiek pacientu sagatavošana un aprūpe akūtām abdominālām operācijām.

The topic of the bachelor thesis is "Patient preparation and care for acute abdominal surgery". Acute abdominal surgery such as appendectomy and cholecystectomy are nowadays the most common operations to prevent inflammation, oedema, sepsis and even death. The incidence of appendicitis is approximately 233 cases per 100 000 population per year, with a lifetime risk of morbidity ranging from 6.7 to 8.6 per cent. Acute appendicitis can occur at any age. However, it is most common in people aged between 15 and 40 years. Acute cholecystitis is second only to acute appendicitis in incidence among all acute abdominal surgical diseases, accounting for 12-15% of cases. The relevance of the topic is determined by the ability to prepare and educate the patient for acute abdominal surgery, to prepare and care for the patient in a relatively short period of time, preventing complications before and after surgery. The aim of this work is to clarify the preparation and care of the patient for acute abdominal surgery. Research question: What is the patient preparation and care for acute abdominal surgery? The research part of the bachelor thesis is based on a qualitative research method with a semi-structured interview as the research instrument. The results of the study show how patients are prepared and cared for for acute abdominal surgery.
Patient preparation and care for acute abdominal surgery
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; operācija; apendicīts; holecistīts; komplikācijas; pacienta sagatavošana