Pirmsskolas vecuma bērnu vecāku darba - ģimenes konflikta saistība ar sasniegumu motivāciju - Neretniece, Gunta (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pirmsskolas vecuma bērnu vecāku grupā pastāv statistiski nozīmīga saistība starp darba – ģimenes konfliktu un sasniegumu motivāciju. Pētījumā piedalījās 115 pirmsskolas vecuma bērnu vecāki, kuri strādā un kuru vecākais bērns ir vecumā no 1,5 līdz 7 gadiem. Datu ieguvei pētījumā tika izmantota Daudzdimensionālā darba-ģimenes konflikta skala (Multidimensional Measure of Work-Family Conflict - MDMWFC, adaptējusi Andra Zāģere (Zāģere, 2012)) un Sasnieguma motivācijas aptauja (Achievement Motivation Inventory, AMI, adaptējusi Darja Milova (Milova, 2013)). Papildus tika ievākti tādi demogrāfiskie rādītāji kā dzimums, vecums, vecākā bērna vecums, kopējais bērnu skaits ģimenē, pelnītāja statuss ģimenē un vidējais nostrādāto darba stundu skaits nedēļā. Pētījumā tika atklātas vājas līdz vidēji ciešas sakarības starp atsevišķām Darba – ģimenes un Ģimenes – darba konflikta dimensijām, apakšdimensijām un Sasnieguma motivācijas apakšskalām. Demogrāfiskie rādītāji konkrētajā izlasē darba – ģimenes (ģimenes – darba) konfliktu statistiski nozīmīgi neprognozēja.

The aim of this study was to find out whether there is a statistically significant relationship between work – family conflict and achievement motivation in the group of parents with preschool-aged children. The study involved 115 working parents whose oldest child is in age between 1,5 and 7 years. To collect data this study used Multidimensional Measure of Work-Family Conflict (MDMWFC) and Achievement Motivation Inventory (AMI). In addition such demographic data as gender, age, age of the oldest child, total number of children in the family, statuss of the earner of the family and average number of working hours per week were collected. The results showed low to moderate relationship between some Work – family and Family – work conflict dimensions, subdimensions and Achievement motivation facets. Demographic indicators in this specific sample did not statistically significantly predict work – family (family – work) conflict.
The Relationship Between Work-Family Conflict and Achievement Motivation of Parents with Preschool-Aged Children
Keywords: Psiholoģija; Pirmsskolas vecums; Darba – ģimenes konflikts; Ģimenes - darba konflikts; Sasniegumu motivācija