Skaņas ierakstu saspiešanas algoritms laika telpā ar zudumiem - Evertovskis, Juris (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā tiek piedāvāta metode skaņas saspiešanai ar zudumiem, nepārejot uz frekvenču telpu. Balstoties uz pieņēmumu, ka svarīgākā informācija par signālu ir tā ekstrēmos, tiek formulēts algoritms, kurš skaņas ierakstu pārveido saspiestā veidā, saglabājot informāciju tikai par tā lokālajiem ekstrēmiem un atspiežot signāls tiek rekonstruēts ar splainu interpolācijas metodēm. Noskaidrots, ka šāda signāla saglabāšana un rekonstruēšana patiešām ir iespējama un algoritms saspiež datnes kompaktāk nekā citi algoritmi, kas netransformē signālu frekvenču telpā. Rekonstruētās skaņas kvalitāte tika eksperimentāli novērtēta kā piemērota vairumam mūzikas un balss ierakstu.

A lossy audio compression method that does not involve transformations to frequency domain is presented in this work Lossy audio compression algorithm in time domain. Based on assumption that the main information about signal is found in its local extrema, we derive an algorithm that compresses audio recordings by saving data only about the extrema. Upon decompression the signal is restored using spline interpolation. It was found that it is really possible to save and reconstruct a signal using such method and the compression rate is better than for any other non-frequency-domain audio compression algorithm. The quality of reconstructed audio was experimentally found to be adequate for majority of voice and music recordings.
Lossy audio compression algorithm in time domain
Keywords: Datorzinātne; signāli; skaņa; saspiešana ar zudumiem; laika telpa