Sakodiena un oromiofunkcionālo traucējumu saistība pirmsskolas vecuma bērniem Latvijā - Pircher, Julia (Latvijas Universitāte, 2019)
Priekšvēsture: Orofaciālā mioloģija ir zinātne par sejas un orofaciālā kompleksa muskuļu normālu un patoloģisku darbību un to saistību ar sakodienu un runu. “Orofaciālā kompleksa miofunkcionālie traucējumi” (OMT) ietekmē mutes dobuma stāvokli un to saistību ar dažādiem fizioloģiskiem un psiholoģiskiem faktoriem. Infantila rīšana, mutes elpošana, pirkstu vai knupja ilgstoša sūkāšana, nagu graušana un zobu griešana ir daži no galvenajiem pētītajiem sliktajiem ieradumiem (Hanson & Mason, 2003). Ir izpētīts, ka tādi ieradumi kā ilgstošas elpceļu saslimšanas, infantila rīšana, mēles parafunkcija ir saistīti ar orofaciālā kompleksa disfunkcijām (Bahreman, 2013). Mērķis: Pētījums par okluzālo atradņu un orofaciālo miofunkcionālo traucējumu (OMT) savstarpējo saistību piena un maiņas sakodienā pirmskolas bērniem četru līdz septiņu gadu vecumā lai atrastu un novērstu nepareiza sakodiena cēloni. Metodes un materiāli: Tika veikts šķērsgriezuma pētījums vienā no Ļatvijas bērnudārziem. Četru līdz septiņu gadu vecu bērnu mutes dobuma stāvoklis tika novērtēts sešu apmeklējumu laikā. Mātēm tika izsniegtas anketas par ģimenes sociālekonomisko stāvokli. Pētījumu apstiprināja Latvijas Universitātes Ētikas komiteja. Rezultāti: Pētījumā tika iekļauti 141 bērnu (un viņu mātes). Lielākā daļa mātes norādīja, ka ekonomiskā situācija ir vidēja (N = 53, 37,6%) un laba (N = 76, 53,9%) un 107 (75,9%) mātēm bija augstākā izglītība. Bērniem novēroja šādus sliktos ieradumus: 28 (19,9%) bērni grauza nagus, 22 (15,6%) gulēja ar atvērtu muti, 11 (7,8%) joprojām sūkāja pirkstu un 23 (16,3%) naktī grieza zobus. Tika konstatēts, ka ilgstošas elpceļu saslimšanas samazina pareiza sakodiena varbūtību par 66,5%. Infantila rīšana vairāk nekā trīs reizes palielināja kombinēta( distāls sakodiens ar proinklinētiem augšžokļa incisīviem) sakodiena iespējamību (OR = 3.11). Vienīgais faktors, kas pozitīvi saistīts ar krusta sakodienu, bija runa. Runas defekti palielināja sānu krusta sakodiena iespējamību vairāk nekā trīs reizes (OR = 3,55). Secinājumi: Lai novērstu sarežģītu, laikietilpīgu un dārgu ortodontisko ārstēšanu, tiek ieteikts veikt agrīnās pārbaudes. Slikto ieradumu agrīna atklāšana var novērst vai samazināt sejas skeleta nevēlamu attīstību un nodrošināt stabilitāti pēc ortodontiskās ārstēšanas. Atslēgas vārdi: OMT, nepareizs sakodiens, sliktie ieradumi, pirmskolas bērni;

Background: Orofacial myology is the study of normal and abnormal activity and usage of the facial and oral structures and their association with the dentition and speech. “Oral myofuntional disorders” (OMD) is defined as the influence of the oral status by oral patterns which are associated to different physiologic and psychological factors. Tongue thrust, non-nutritive sucking, mouth breathing, nail biting and bruxism are some of the main oral habits investigated (Hanson & Mason, 2003). It has been confirmed, that habits such as prolonged respiratory disease, tongue thrust and speech are associated with oral dysfunctions (Bahreman, 2013). Aim: Investigation of the interrelation between occlusal findings and orofacial myofunctional disorders (OMD) in primary and mixed dentition to find the cause for malocclusion in preschool children aged four to seven years old in Latvia. Methods and Materials: The study was carries out as a cross-sectional study in a Latvian kindergarten. The oral status of the four to seven year old children was assessed during six subsequent visits. Additionally, questionnaires regarding the socioeconomic status of the family were hands out to the mothers. The study was approved by the Ethic Committee of the University of Latvia. Results: The final study sample consisted of 141 children-mother pairs. Most mothers stated to have a medium (N = 53, 37.6%) to good (N = 76, 53.9%) economic status and 107 (75.9%) of mothers had higher educational status. In case of oral habits, 28 (19.9%) children did bite their nails, 22 (15.6%) slept with open mouth, 11 (7.8%) were still digit sucking and 23 (16.3%) were bruxing. Prolonged respiratory disease was found to reduce the probability for normal occlusion for 66.5%. Tongue thrust increased more than three times the possibility for combined occlusion (OR = 3.11). The only factor positively associated with cross-bite was speech. Abnormal speech increased the possibility for posterior cross-bite more than three times (OR = 3.55). Conclusions: To prevent time & cost consuming orthodontic treatment early examinations should be performed. Early management of harmful oral habits can prevent or reduce dento-skeletal damage & facilitate occlusal stability after orthodontic treatment. Key words: OMD, Malocclusion, Oral Habits, preschool children;
Interralation between occlusal findings and orofacial myofunctional status of preschool children in Latvia
Keywords: Medicīna; OMD; Malocclusion; Oral Habits; Preschool children