Efektīvs tiesību aizsardzības līdzeklis pret likumu - Priekulis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darbs ir pirmais detalizētākais pētījums Latvijā, kurš veltīts jautājumam par Satversmes 92. panta trešā teikuma iedarbību likumu kontekstā. Promocijas darba mērķis ir formulēt no Satversmes izrietošos un iespējamos tiesību aizsardzības līdzekļus likuma gadījumā. Promocijas darbā pētīts jēdziens “tiesību aizsardzības līdzeklis” un tā attīstība Latvijā un citās valstīs likumu kontekstā. Promocijas darbā pierādīts, ka tiesību aizsardzības līdzeklis ir nepieciešams arī pret tādu tiesību aizskārumu, kas izriet no likuma, kā arī noteikts tas, kādiem tiesību aizsardzības līdzekļiem personai ir jābūt pieejamiem, lai aizsargātu savas tiesības pret Satversmei neatbilstošu likumu. Darbā detalizēti analizētas arī līdz šim pastāvošās problēmas un meklēti to iespējamie risinājumi. Atslēgas vārdi: tiesību aizsardzības līdzeklis pret likumu; valsts atbildība likumu kontekstā; Satversmes 92. panta trešais teikums; nepamatots tiesību aizskārums; likuma darbības ierobežošana

The doctoral thesis is up to now the most elaborate study dedicated to the issue of the effects of Article 92, the third sentence of the Latvian Constitution in the context of legislative acts. The objective of the doctoral thesis is to formulate legal remedies that under the Latvian Constitution must be guaranteed to an individual when his rights are infringed by legislative acts. In the doctoral thesis, the author examines what is considered as a legal remedy and looks to the development of this notion in the Latvian legal system and other legal systems in the world. The author concludes that according to the Latvian Constitution an individual is entitled to a legal remedy against a legislative act that infringes his rights, as well as identifies what kind of legal remedies must be guaranteed against legislative acts that infringe individual rights, The doctoral thesis analyses the issues related to legal remedies against legislative acts and seeks opportunities to resolve them. Keywords: legal remedy against legislative acts; state liability in the context of legislative acts; Article 92, the third sentence of the Latvian Constitution; unlawful infringement of individual rights; restricting the operation of legislative acts
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Tiesību zinātne