Psoriāzes saistība ar paaugstinātu kalprotektīna līmeni izkārnījumos - Wolday, Semhar Alem (Latvijas Universitāte, 2024)
Nosaukums: Psoriāzes saistība ar paaugstinātu kalprotektīna līmeni izkārnījumos. Priekšvēsture: Psoriāze ir izplatīta hroniska imūnsistēmas izraisīta slimība ar sarežģītu patofizioloģiju, un ar to biežāk sastopami dažādi stāvokļi, tostarp IBD. Mērķis: Iespējamo korelāciju izpēte starp psoriāzi un paaugstinātu FCP līmeni, lai saprastu, vai psoriāze ir saistīta ar zarnu iekaisumu, un identificētu faktorus, kas veicina paaugstinātu FCP, un to iespējamo korelāciju ar slimības gaitu. Materiāls un metodes: Pētījums tika veikts ar 21 psoriāzes slimnieku, izmantojot paša sagatavotu anketu un laboratorijas testus, tostarp fekālo kalprotektīnu, kas novērtēts ar ELISA metodi. Lai novērtētu slimības smagumu, tika izmantots aprēķinātais PASI rādītājs. Rezultāti: Pētījumā piedalījās 21 dalībnieks, tostarp 6 sievietes un 15 vīrieši. Vidējais vecums bija 44,7 ± 15,8 sievietēm un 47,5 ± 10,5 vīriešiem. Apmēram 17% (1/6) sieviešu un 47% (7/15) vīriešu bija paaugstināts FCP līmenis. Turklāt 66,7% vīriešu, kuriem bija asinis izkārnījumos un sāpes vēderā, bija paaugstināts FCP līmenis, kas liecina par iespējamām IBD attīstības pazīmēm. Netika konstatēta būtiska saistība starp FCP līmeni un vecumu vai dzimumu (attiecīgi p=0,73 un p=0,2). Turklāt netika novērota statistiski nozīmīga korelācija starp FCP līmeni un dzīvesveida uzvedību, tostarp smēķēšanu, alkohola lietošanu un diētu ar augstu tauku saturu (p vērtības attiecīgi 0,6, 0,6 un 0,659). Kalprotektīns var arī nenorādīt uz slimības ilgumu, kā to norāda p-vērtība 0,27. No otras puses, tika konstatēta ievērojama spēcīga saistība starp PASI punktu skaitu un kalprotektīna līmeni (p < 0,05). Tāpat tika novērota spēcīga saikne starp CRP un paaugstinātu FCP līmeni (p < 0,05). Visbeidzot, 25% sieviešu un 53,8% vīriešu, kuri lietoja medikamentus, bija paaugstināts FCP līmenis, savukārt tiem, kuri nelietoja zāles, bija normāls FCP līmenis. Secinājums: Paaugstināts FCP līmenis psoriāzes pacientiem ir saistīts ar slimības aktivitāti, norādot, ka FCP var būt potenciāls šī stāvokļa starpnieks. Turklāt FCP varētu kalpot kā skrīninga rīks, lai identificētu psoriātiskos pacientus, kuriem ir IBD risks. Atslēgvārdi: Fekāliju kalprotektīns (FCP), iekaisīga zarnu slimība (IBD), psoriāze, psoriāzes zonas smaguma indekss (PASI).

Title: Psoriasis association with increased fecal calprotectin. Background: Psoriasis is a common chronic immune mediated disease with a complex pathophysiology and presents with increased incidence of various conditions including IBD. Objective: Investigation of potential correlations between psoriasis and elevated FCP levels, in order to understand if psoriasis is linked to bowel inflammation, and to identify factors contributing to elevated FCP and their potential correlations with the disease course. Material and methods: The study was conducted on 21 psoriatic patients, using a self-made questionnaire and laboratory tests, including fecal calprotectin assessed by ELISA technique. Calculated PASI score was used to assess disease severity. Results: The study involved 21 participants, including 6 females and 15 males. The median age was 44.7±15.8 for females and 47.5±10.5 for males. Approximately 17 % (1/6) of the female participants and 47% (7/15) of the male participants displayed increased FCP levels. Moreover, 66.7% of male experiencing blood in their stool and abdominal pain had elevated FCP levels, suggesting potential indications of IBD development. There was no significant association found between FCP levels and age or gender (p=0.73 and p=0.2, respectively). Additionally, no statistically significant correlation was observed between FCP levels and lifestyle behaviors including smoking, alcohol intake, and high-fat diet (p-values of 0.6, 0.6, and 0.659 respectively). Calprotectin may also not be indicative of disease duration, as indicated by the p-value of 0.27. On the other hand, a notable strong association was found between PASI score and calprotectin level (p < 0.05). Similarly, a strong link was observed between CRP and increased FCP levels (p < 0.05). Lastly, 25% of women and 53.8% of men who used medication had elevated FCP levels, while those who did not take medication had normal FCP levels. Conclusion: Elevated levels of FCP in psoriasis patients are correlated with disease activity, indicating that FCP may be a potential mediator of this condition. In addition, FCP could potentially serve as a screening tool to identify psoriatic patients at risk for IBD.
Psoriasis association with increased faecal calprotectin
Keywords: Medicīna; Fecal calprotectin (FCP); Inflammatory bowel disease (IBD); Psoriasis; Psoriasis Area Severity Index (PASI)