Biosociālo indikatoru sezonalitāte Latvijā - Osetrovs, Deniss (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā ir analizēta biosociālo indikatoru sezonalitāte Latvijā laika posmā no 1960. līdz 2009. gadam, Liepājā laika posmā no 1970. līdz 2011. gadam, dzimstības līmeņa dinamika Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Ventspilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Preiļos un Aizkraukle laika posmā no 1967. līdz 2008. gadam, kā arī ceļu satiksmes negadījumu sezonalitāte Latvijā laika posmā no 1985. gada līdz 2011. gadam. Kā galvenās metodes darbā ir izmantotas datu vizualizēšana, sakarību meklēšanai izmantota Pīrsona korelācija. Pētījuma rezultāti liecina, ka biosociālo indikatoru sezonalitāte Latvijā un Liepājā pastāv, kā arī pastāv ceļu satiksmes negadījumu sezonalitāte Latvijā. Augstākie dzimstības līmeņi novēroti gada siltajā periodā. Atslēgas vārdi: dzimstība, mirstība, sezonalitāte, ceļu satiksmes negadījumi, ietekmējošie faktori.

In master’s thesis seasonality of biosocial indicators (birthrate and mortality) in Latvia from 1960 to 2009, in Liepaja from 1970 to 2011, birthrate dynamics in Riga, Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Ventspils, Rezekne, Valmiera, Gulbene, Preili and Aizkraukle from 1967 to 2008 and seasonality of road accidents in Latvia from 1985 to 2011 is analyzed. The main methods in work that were used were visualization of data, Pearson correlation. Seasonality of biosocial indicators in Latvia and Liepaja exists, as well as seasonality of road accidents. The highest birthrate levels were recorded in the warm period of the year. The key words: birthrate, mortality, seasonality, road accidents, influencing factors. 3
Seasonality of biosocial indicators in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija