Seksuālā atstumtība kā drauds sabiedrības drošībai: Incel subkultūras fenomens - Ceicāne, Lūcija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba temats ir “Seksuālā atstumtība kā drauds sabiedrības drošībai: Incel subkultūras fenomens”. Darba mērķis ir izprast faktorus, kas veicina pievienošanos incel subkultūrai, un apzināt incel radikalizācijas risku novēršanas iespējas. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tiek veikta gadījuma izpēte, kā pētījuma metodes pielietojot dokumentu analīzi un ekspertinterviju. Darbā tiek secināts, ka incel subkultūras fenomens ir aktuāla tēma sabiedrības drošības kontekstā, turklāt šī subkultūra atšķiras no citām radikālām kustībām ar savu specifisko ideoloģiju. Incel subkultūra ir decentralizēta un tādējādi grūtāk identificējama. Turklāt sociāli izolētākie incel radikāļi jeb “vientuļie vilki” rada papildu izaicinājumus, jo var vardarbīgi rīkoties patstāvīgi un bez atbalsta no plašākas grupas. Latvijā pastāv netieši radīti drošības riski sabiedrībai, nenodrošinot pietiekamu sociālo pakalpojumu pieejamību personām, kas jūtas seksuāli marginalizētas, cieš no intimitātes vai seksuālās pieredzes trūkuma vai piedzīvo sociālo izolētību. Valsts sociālo pakalpojumu nodrošināšanai ir būtiska nozīme to nebrīvprātīgā celibātā esošo personu skaita samazināšanā, kuriem dažādu iemeslu dēļ ir potenciāls pievienoties incelsubkultūrai un radikalizēties vardarbīgā ekstrēmismā. Informācijas trūkums par incel fenomenu apgrūtina sabiedrības izpratni par to, tādējādi arī mazinot iespēju sabiedrībai veikt preventīvus pasākumus individuālā līmenī.

The topic of the Bachelor's thesis is “Sexual Exclusion as Threat to Public Safety: the Incel subculture phenomenon”. The objective of the thesis is to understand the factors that promote involuntary celibates to join incel subculture and to identify methods for preventing the risks of incel radicalization. To achieve the set objective, a case study is conducted, applying document analysis and expert interview as research methods. The author concludes in the thesis that the phenomenon of incel subculture is a current topic in the context of public safety; moreover, it differs from other radical movements with its specific ideology. The subculture is decentralized and thus more difficult to identify. In addition, the “lone wolf” perspective creates challenges, as incel can act violently individually and without support from a wider group. The research results prove that public safety risks have been indirectly created in Latvia by not ensuring a sufficient range of social services for persons who feel sexually marginalized, suffer from lack of intimacy or sexual experience, or experience social isolation. Provision of state social services has an essential role, reducing the number of those involuntary celibates who have the potential to join incel subculture and radicalize into violent extremism due to various reasons. The lack of information about this phenomenon encumbers public awareness, thus also mitigating the possibility for the public to implement preventive measures on the individual level.
Sexual exclusion as threat to public safety: the Incel subculture phenomenon
Keywords: Socioloģija; incel; nebrīvprātīgs celibāts; seksuālā atstumtība; vardarbība; radikalizācija