Trikalcija fosfāta kristāliskuma ietekme uz apatīta cementa veidošanos - Ūbele, Dārta (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs. 61 lappuse, 30 attēli, 10 tabulas, 45 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir pētīta trikalcija fosfāta kristāliskuma ietekme uz apatīta cementa veidošanos, procesā iekļaujot amorfā trikalcija fosfāta sintēzi un α-trikalcija fosfāta izgatavošanu ar dažādām kristāliskajām pakāpēm, izmantojot dažādus eksperimentālos apstākļus (karsēšanas laiks, temperatūra, pulveru maisījums). Iegūtajiem paraugiem tika veikta cementēšanas reakcija, rezultātus fiksējot pēc dažādiem laikiem un iegūtos datus analizējot ar rentgendifraktometrijas un FTIR metodēm. XRD dati tika apstrādāti ar Profex 3.1.3 programmatūru. FTIR dati tika apstrādāti ar MagicPlot Student programmatūru (dekonvolūcija). Paraugiem pirms un pēc cementēšanas uzņemti SEM attēli. TRIKALCIJA FOSFĀTS, KALCIJA FOSFĀTA CEMENTI, CEMENTĒŠANĀS REAKCIJA, RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, RIETVELDA METODE, FURJĒ TRANSFORMĀCIJAS INFRASARKANĀ SPEKTROSKOPIJA, DEKONVOLŪCIJA, SKENĒJOŠĀ ELEKTRONU MIKROSKOPIJA

Master's Thesis. 61 pages, 30 figures, 10 tables, 45 references, 7 appendix. Written in Latvian. Influence of tricalcium phosphate crystallinity on cement formation has been studied in this research. Amorphous tricalcium phosphate was synthesized and transformed to α tricalcium phosphate with different levels of crystallinity by using different techniques (heating time, heating temperature, powder mixtures). The cement forming ability was studied for the different powders by X-ray difraction and FTIR techniques. XRD data was further analyzed with Profex 3.1.3 software. Peak deconvolution was conducted on FTIR data with MagicPlot Student software. SEM images were taken for samples before and after the cementing reaction. TRICALCIUM PHOSPHATE, CALCIUM PHOSPHATE CEMENTS, CEMENTING REACTION, X-RAY DIFFRACTION, RIETVELD METHOD, FOURIER TRANSFORM INFRARED SPECTROSCOPY, DECONVOLUTION, SCANNING ELECTRON MICROSCOPY
Influence of tricalcium phosphate crystallinity on cement formation
Keywords: Ķīmija