Asins un asins komponenšu ziedošanas biežuma uzlabošanas projekts - Taukačs, Matīss (Latvijas Universitāte, 2024)
Nepieciešamo asins komponenšu nodrošināšana pacientiem ir valsts veselības sistēmas uzdevums, bet tajā ir nepieciešams iesaistīties arī sabiedrībai. Līdz ar to nepieciešama valsts un sabiedrības komunikācija, lai novērtu krīzes situācijas, kad mazs asins krājums, liek kavēties operācijām, kas var maksāt dzīvību, vai asins vēža pacientiem jāgaida, kad būs pieejamas asinis, lai sāktu terapiju. Maģistra darba "Asins un asins komponenšu ziedošanas biežuma uzlabošanas projekts" mērķis ir veicināt donoru iesaisti, viņu informētību par asinsdonoru centra aktivitātēm un palielināt viņu asins komponenšu ziedošanas biežumu. Problēmas apstiprināšanai tika veikts pētījums par asinsdonoru zināšanām, motivāciju un informētību par VADC izbraukumiem. Veiktais pētījums atainoja donoru neinformētību par VADC lūgumiem atsaukties specifisku asins grupu donoriem, kas liecina, ka pašreizējais risinājums nesasniedz esošos un potenciālos donoros. Autors problēmas risināšanai piedāvā risinājumu projekta veidā, kas paredz jaunas mobilās lietotnes izstrādi donoriem. Maģistra darbs sastāv no 86 lapām, 11 tabulām, 27 attēliem un 33 pielikumiem.

Providing patients with the necessary blood components is the task of the state health system, but it is also necessary for society to be involved in this process. Therefore, state and public communication is needed to prevent crisis situations when a small blood supply causes delays in operations that can cost lives or blood cancer patients have to wait for blood to be available to start therapy. The aim of the master's thesis "Blood and blood component frequency improvment project" is to promote the involvement of donors, their awareness of the activities of the blood donor center and to increase the frequency of their blood component donation. To confirm the problem, a study was conducted on blood donors' knowledge, motivation and awareness of VADC field trips. The conducted study showed the lack of awareness of donors about VADC's requests to refer donors of specific blood groups, which shows that the current solution does not reach existing and potential donors. The author offers a solution to the problem in the form of a project that involves the development of a new mobile app for donors. Master thesis consists of 86 pages, 11 tables, 27 images and 33 attachments.
Blood and blood component donation frequency improvment project
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; asinis; VADC; projekta vadība; projekts