Apmiglojuma ietekme uz redzes asumu perifērijā - Tamme, Vootele (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs ir uzrakstīts uz 39 lappusēm, satur 24 ilustrācijas, 2 tabulas, 2 pielikumus un atsauces uz 19 literatūras avotiem. Mērķis: izpētīt acs perifēro redzi tālumā koriģētiem emetropiem un ametropiem ar un bez papildus apmiglojuma. Eksperimenta dalībnieki: 7 personas – trīs miopas, divas hipermetropas un divas emetropas. Nevienai no personām nebija redzes patoloģiju. Metode: dalībnieku vadošās acis tika koriģētas līdz maksimālajam redzes asumam. Perifērās redzes noteikšanai tika izmantots speciāli konstruēts datora monitora galds un stimulu avotam tika lietota programma FrACT 3.6.3. Dalībnieki ar fiksētu zodu tika novietoti 6 metru attālumā no tangenciāli pārvietojama monitora, to redzes asums tika noteikts centrā kā arī 5 un 10 grādus temporāli. Procedūra tika atkārtota arī ar papildus izkliedējošām lēcām +0,5 un +1,0 dioptrijas. Secinājumi: centrālās un perifērās redzes asuma mērījumi tika iegūti ar relatīvi mazu standartnovirzi; izkliedējošās lēcas degradē redzi visām dalībnieku grupām līdzvērtīgi; 5 grādu ekscentricitātē hipermetropiem tika novērots ievērojams (0,20 Logmar units) redzes asuma samazinājums; hipermetropu redzes asuma kritums pie 5 grādiem tiek skaidrots ar acs ābola formu. Atslēgas vārdi: redzes asums, redze perifērijā, acs ābola forma.

This master thesis is written on 39 pages and it contains 24 figures, 2 tables, 2 appendixes and 19 references. Purpose: to study distance peripheral visual acuity in different refractive conditions of the free and blurred eye. Subjects: 7 subjects - 3 myopic, 2 emmetropic and 2 hypermetropic persons. None of subjects had any pathologies of the visual system. Methods: subjects` central visual acuity of the dominant eye was measured and corrected. Measurement of peripheral visual acuity was done using computer-based program FrACT 3.6.3 as a source of stimulus. Subjects were placed to 6 meters from the screen and their visual acuity of the dominant eye (with correction if needed) was measured foveally and peripherally, at 5 and 10 degrees on the temporal retina. Same procedure was repeated to all subjects with „blurring“ their visual acuity with +0,50D and +1,0D lenses. Conclusions: computer-based program FrACT 3.6.3. is suitable for using in that kind of experiment; level of peripheral visual acuity corresponds to literature; different refractive groups were influenced by blurring lenses differently. Keywords: visual acuity, peripherial vision, eye shape.
Influence of blurring on peripheral visual acuity
Keywords: Fizika