Mikrobioloģiskās laboratorijas informācijas sistēma - Paltovs, Deniss (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis ir izpētīt mikrobioloģiskas laboratorijas darbu un pierādīt, ka to ir iespējams pilniīgi automatizēt. Darbā tiek pētīts mikrobioloģiskā izmeklējuma process. Tiek nodefinēti un aprakstīti procesa etapi, kā arī to automatizācijas iespējas. Tiek aplūkotas mikrobioloģisko datu pārvaldības sistēmas komponentes, un ir izanalizētas svarīgākas problēmas tādas sistēmas izstrādē. Darba rezultātā tiek pierādīts, ka, izmantojot tehnikas un informātikas sasniegumus, ir iespējams būtiski optimizēt mikrobioloģiskas laboratorijas darbu un palielināt izmeklējuma rezultātu kvalitāti. Atslēgvārdi: mikrobioloģiskais izmeklējums, automatizācija, laboratorijas informācijas sistēma.

The purpose of paper is to explore the work of microbiological laboratory and to prove, that it can be fully automated. The purpose of paper is to explore the work of microbiological laboratory and to prove, that it can be fully automated. The work analyzes microbiological investigation process, defines some automation capabilities and explores microbiological data management system. In addition, typical problems in data management system development are defined and discussed The result of work is proof, that modern technological and information system achievement can greatly improve the work of microbiological laboratory and results quality. Keywords: microbiological investigation, automation, laboratory information system.
Microbiological laboratory information system
Keywords: Datorzinātne