Programmas “Mediju pamati” izveide mākslas skolai - Mihailova, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba nosaukums ir “Programmas “Mediju pamati” izveide mākslas skolai”. Bakalaura darba mērķis ir izstrādāt mācību programmu un atbilstošus mācību materiālus mācību priekšmetam “Mediju pamati”, kas iekļauj digitālās grafikas un audiovizuālo mediju apguvi mākslas skolā. Darba teorētiskajā daļā tika analizēta literatūra par mediju izglītību, digitālo prasmju nozīmi un mākslas skolu darbības specifiku Latvijā. Darba empīriskajā daļā tika izstrādāta un aprobēta mācību programma priekšmetam “Mediju pamati” vienam semestrim, kā arī veikta tās izvērtēšana , izmantojot audzēkņu aptauju un novērošanu. Darba nobeigumā tika secināts, ka šī mācību programma sekmē audzēkņu radošo pašizpausmi, digitālo prasmju attīstību un aktīvu līdzdalību mācību procesā, tiem audzēkņiem, kuri nodarbības apmeklē.

The title of the bachelor thesis is “Developing the “Media Basics” Programme for an Art School”. The aim of the thesis is to develop a curriculum and appropriate teaching materials for the subject “Media Basics”, which includes the study of digital graphics and audiovisual media in an art school context. The theoretical part of the thesis analyses literature on media education, the importance of digital skills, and the specific characteristics of art school operations in Latvia. In the empirical parts, a one-semester curriculum form subject “Media Basics” was developed and piloted, and its evaluation was carried out through student survey and observation. The conclusion of the thesis reveals that this curriculum fosters students’ creative self-expression, the development of digital skills, and active participation in the learning process - among those students who attended the classes.
Developing the “Media Basics” Programme for an Art School
Keywords: Izglītības zinātnes; Mediju pamati; mākslas skola; mācību programma; digitālā grafika; audiovizuālie mediji