Starptautiskā tirdzniecības kredītu apdrošināšana - Misāns, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis ir izpētīt tirdzniecības kredītu apdrošināšanas nozari un noskaidrot vai starptautiskā tirdzniecības kredītu apdrošināšana ietekmē Latvijas eksporta apjoma pieaugumu. Darbs sastāv no satura, ievada, trim nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, literatūras saraksta un pielikumiem. Pirmajā nodaļā, pielietojot zinātnisko literatūru, tiek izpētīta starptautiskās tirdzniecības būtība un terminoloģija, riska būtība un klasifikācija, iespējamie kredīta riski, kredīta riska mazināšanas instrumenti un tirdzniecības kredītu apdrošināšanas būtība, darbība, klasifikācija un teorētiskie ieguvumi. Otrajā nodaļā tika izpētīts starptautisko tirdzniecības kredītu apdrošināšanas tirgus, tā sadalījums, tajā piedāvatie pakalpojumu un to raksturojošie rādītāji. Trešajā nodaļā tika izpētīts Latvijas tirdzniecības kredītu apdrošināšanas tirgus un kvantitatīvi pētīta starptautiskās tirdzniecības kredītu ietekme uz Latvijas eksporta apjomiem. Papildus tika veikta tirgus kvalitatīvā analīze. Bakalura darba tika izmantota zinātniskā literatūra, zinātniskie raksti, skatistikas dati un interneta resursi. Papildus, tika veiktas ekspertu intervijas kvalitatīvās analīzes veikšanai.

The objectives of this work is to explore trade credit insurance industry and to ascertain whether the international trade credit insurance affects increase of Latvian export level. The work consists of contents, an introduction, three chapters, conclusions, proposals, bibliography and appendices. In the first part of thesis, by using scientific literature, the nature of international trade and terminology is being analyzed, as well as the nature of possible risks in this sphere and classification of the potential credit risk, the credit risk mitigation instruments and the nature of trade credit insurance - operation, classification and theoretical benefits. The second chapter has been dedicated to understand deeper about international trade credit insurance market, its distribution, the services offered and Indicators. In the third chapter Latvian trade credit insurance market is examened, as well as made quantitative research about international trade credit impact on the Latvia’s exports. In addition to previously mentioned , also there is made qualitative analysis of the situation of the market . In this bachelor's thesis are used scientific literature, scientific papers, statistical data and Internet resources. In addition, in order to make qualitative analysis, interviews were conducted with relevent expert of the field.
International trade credit insurance
Keywords: Ekonomika; Apdrošināšana; Kredīriski; Risks; Tirdzniecība