Pretsāpju terapijas efektivitātes novērtējums pirms stacionēšanas paliatīvās aprūpes nodaļā - Upīte, Simona (Latvijas Universitāte, 2014)
Efektīva pretsāpju terapija ir atslēga uz adekvātu atsāpināšanu hronisku sāpju pacientiem. Zinot pretsāpju terapijas efektivitātes raksturojumu, var saprast vai ir vajadzību pacientam mainīt vai palikt pie tās pašas lietotās pretsāpju terapijas. Sāpju sindroms paliatīvajā aprūpē nopietni ietekmē pacienta un viņu piederīgo dzīves kvalitāti. Aprūpe paliatīvajā nodaļā pacientam ir īslaicīga, bet sāpes ir patstāvīgas, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka pacients arī ārpus paliatīvās aprūpes nodaļas spēj nodrošināt sev efektīvu atsāpināšanu.. Tādēļ ir svarīgi zināt pēc iespējas vairāk faktoru, kas ietekmē pretsāpju terapiju efektivitāti ārpus paliatīvās aprūpes. Pretsāpju terapijas efektivitātes novērtējumu pacientiem pirms stacionēšanas paliatīvās aprūpes nodaļā, iegūst izvērtējot pacientu doto novērtējumu savām sāpēm pēc numeriskās analogu (reitinga) skalas (NRS). Atslēgvārdi: hroniskas sāpes, pretsāpju terapijas efektivitāte, paliatīvā aprūpe, NRS.

Effective pain relief is the key to the adequate pain relief and in chronic pain patients. Knowing the characteristics of analgesic efficacy in the patients , we can understand the need for changing or leaving the same type of pain therapy for patients. Pain syndrome in palliative care has serious impact on patients and their families quality of life. Care at palliative cares department for patient is for short time , so it is very important that the patient outside the palliative care department is able to adequately provide for themselves pain management.Therefore, it is important to know the factors that influence the effectiveness of pain relief outside palliative cares department . Pain relief efficacy evaluation of the patients prior to hospitalization in palliative cares department, has been obtained evaluating the patient 's assessment of their pain after Numerical Rating Scale(NRS). Key words :chronic pain , pain relief efficacy , palliative care, NRS.
Evaluating the effectiveness of pain management before hospitalization to department of palliative care
Keywords: Medicīna