Kontroles īstenošana Latvijas publiskajā pārvaldē - Zālīte, Zane (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbs ir par kontroles īstenošanu Latvijas publiskajā pārvaldē - kā tiek kontrolēti ierēdņi un amatpersonas, kas strādā pārvaldē. Darbā izvirzītais problēmjautājums – kādas ir nepilnības Latvijas publiskās pārvaldes kontrolē un, vai tās tiek novērstas, piemērojot atbilstošas sankcijas. Darbā izvirzītā hipotēze ir - Latvijas publiskās pārvaldes ierēdņu kontroles rezultātā piemērotās sankcijas nav samērotas ar pārkāpumu, tādejādi nestimulējot darba izpildes uzlabošanos - pārkāpumu mazināšanos. Darbā iegūtie secinājumi - valsts pārvalde kopumā un tur strādājošie ierēdņi netiek pietiekami kontrolēti, tie nejūtas kontrolēti dažādu nepilnību dēļ gan iekšējā, gan ārējā kontrolē, līdz ar to īstenotā kontrole ir nepietiekama un bieži vien izpaliek sankciju piemērošana. Tā iemesla un datu trūkuma dēļ, nav iespējams spriest par to, vai sankcijas kopumā ir samērotas vai nē, līdz ar to darbā izvirzītā hipotēze tiek apgāzta.

The paper is about implementation of control in public administration of Latvia – how the civil servants and public officials are controlled. The paper's challenge - what are the gaps in control of public administration of Latvia, are they being eliminated by the application of appropriate sanctions. The hypothesis of the paper is – the sanctions resulting from appliance of control to civil servants of public administration of Latvia are not aligned with the committed violation, thus they are not stimulating the improvement of job performance and decreasing the count of violations. Following conclusions of the work are that the public administration as a whole and the civil servants working there are not controlled enough because of various imperfections in both internal and external control, thus the current control is inadequate and often absent in the application of sanctions. Because of this reason and lack of data, it is not possible to judge whether the sanctions are generally aligned and the work's hypothesis is falsified.
Implementation of control in public administration of Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)