Acu kustību ātrumi sarežģītu attēlu atpazīšanas uzdevumos - Podniece, Anda (Latvijas Universitāte, 2006)
Atslēgas vārdi: sakāde, kategorija, attēlu atpazīšana. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, vai acu kustības var izmantot kā sarežģītu attēlu klasifikācijas indikatoru. Lai to noskaidrotu, tika veikts eksperiments. Pirmā tā daļa sastāvēja no uzdevuma, kurā dalībniekiem bija jāmēģina klasificēt “ir dzīvnieks – nav dzīvnieks” kategorijas. Šajā daļā piedalījās 11 dalībnieki. Savukārt otrajā eksperimenta etapā tika ieviesta jauna kategorija “kustīgs – nekustīgs” objekts. Kā motorā atbilde uz mērķa vai prom no traucēkļa attēla tiek veikta sakāde vai antisakāde. Iegūtie rezultāti parādīja augstu atpazīšanas precizitāti 84% kā arī ar iepriekš veiktajiem pētījumiem salīdzināmu reakcijas laiku 467 ± 115 ms. Tas liecina, ka jaunieviestā metode ir lietderīgi izmantojama acu kustību pētniecībā. Regresijas līkne, kas apraksta sakādes maksimālā ātruma (Peak Velocity) attiecību pret vidējo ātrumu, izpildās ar augstu ticamību (r2 =0.80 līdz 0.92).

Keywords: saccade, category, recognition of images The purpose of bachelor work: is it possible to use eye movements as indicator of recognition images of natural scenes. There was two kind of eksperiments in recognition. First of them was recognition animal and non animal pictures. In this research were 11 participants. And second one was recognition movable object recognition, which was more coplicated task. In this task as a motor response on visual stimuli were used saccades and antisaccades. The results showed high level accuracy 84 % (average from both tasks). And reaction time (467 ± 115 ms) is quite well comparable with previous researches with press or release button. It indicate, that innovative method is usefull for eye movement researches. Regrssion line, which shows proportion between peak velocity and medial velocity, performs high validity (r2 = 0.80 till 0.92).
Velocities of eye movements in complex picture recognition tasks
Keywords: Fizika