Lauksaimniecības zemju vēsturiskās izmantošanas ietekme uz to aizaugšanas gaitu Bērzciemā - Toča, Linda (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba „Lauksaimniecības zemju vēsturiskās izmantošanas ietekme uz to aizaugšanas gaitu Bērzciemā” mērķis ir noskaidrot, kāda ir zemes iepriekšējās izmantošanas ietekme uz lauksaimniecības zemju aizaugšanu Bērzciemā. Bakalaura darbs izstrādāts laika posmā no 2011.-2013. gadam. Aktuālo veģetācijas daudzveidību mūsdienās ietekmē ne vien mūsdienu procesi, bet arī zemes iepriekšējā izmantošana. Bakalaura darbā pētīta aizaugošu lauksaimniecības zemju veģetācijas un augsnes virskārtas īpašības Bērzciema apkaimē. Analizējot Bērzciema lauksaimniecības zemju pašreizējo veģetācijas sastāvu, aizauguma pakāpi un zemes iepriekšējo izmantošanu, pierādīts, ka iepriekšējās izmantošanas veids ietekmē sukcesijas gaitu. Bakalaura darba tēma izklāstīta 5 nodaļās, 12 apakšnodaļās, to papildina 25 attēli, 2 tabulas un 5 pielikumi, darbs sastāv no 51 lapaspusēm. Atslēgas vārdi: Bērzciems, apmežošanās, sukcesija, lauksaimniecības zemju pamešana, augsnes īpašības

The aim of Linda Toča bachelor thesis „The impact of historical management on spontaneous afforestation of agricultural lands in Berzciems” is to find out what kind of impact on agricultural lands in Berzciems can land historical management bring. Research was conducted from year 2011.-2013. Actual biodiversity of vegetation is being affected not only by the processes going on in present days, but also by the historical management of land. Research was based on vegetation and soil characteristics of agricultural lands in Berzciems. By analyzing the actual vegetation composition, degree of overgrowth and historical management of said lands of Berzciems, it is proved that the historical management of said lands affects the progress of succession. Bachelor thesis consists of 5 chapters with 12 subchapters, includes 25 images, 2 tables and 5 appendices, the work contains 51 pages. Key words: Berzciems, afforestation, succession, abandonment of agricultural lands, soil characteristics
The impact of historical management on spontaneous afforestation of agricultural lands in Berzciems
Keywords: Ģeogrāfija