Sabiedrības viedokļa izpēte par Rīgas ainavu, dabas un apstādījumu teritorijām - Gerke, Dace (Latvijas Universitāte, 2010)
Ainava ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas nosaka cilvēku piesaisti konkrētai vietai vai reģionam. Vienlaikus tā ir arī cilvēces kultūras mantojums. Pēdējā laikā pasaulē ir novērojama tendence, ka ainava vairs nespēj apmierināt cilvēka vēlmes. Rezultātā cilvēks attālinās no tās, un tas izraisa negatīvas konsekvences tālākajā ainavas attīstības gaitā. Maģistra darba ietvaros, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par Rīgas ainavu, to tipiskumu un unikalitāti, kā arī pilsētas apstādījumiem un to apsaimniekošanu, veikta iedzīvotāju aptauja, izvērtēti tās rezultāti un sniegti priekšlikumi Rīgas pilsētas ainavas kvalitātes paaugstināšanā. Pamatojoties uz veiktā pētījuma rezultātiem konstatēts, ka neskatoties uz to, ka pilsētas ainavā dominē cilvēku veidotās būves, Rīgas ainava iedzīvotājiem saistās ar apstādījumiem un kokiem, sevišķi uzsverot parku nozīmi. Tipisku Rīgas ainavu veido arī baznīcas un baznīcu torņi, Vecrīga, Daugava un tās krastmala, tilti pār Daugavu, Brīvības piemineklis. Pašlaik dažādu iemeslu dēļ (piekļūšanas iespējas, zems labiekārtojuma līmenis, automašīnu novietņu trūkums, piesārņojums ar sadzīves atkritumiem) pilsētas iedzīvotāji nepietiekoši izmanto atpūtā pilsētas teritorijā esošās dabas un apstādījumu teritorijas. Atslēgas vārdi: Rīga, ainava, dabas un apstādījumu teritorijas, iedzīvotāju aptauja.

Landscape is one of the most important aspects that determine an individual’s ties to a specific place or region. It is also the cultural heritage of the mankind. Globally, the latest trends show that a landscape can no longer satisfy the wishes of an individual. Thus, we get estranged from it, which further on provokes negative consequences for the future development of the landscape. The Master’s thesis deals with an inquiry among Riga inhabitants and presents the society’s viewpoints on Riga’s landscape, its spatiality and uniqueness, as well as the city’s greeneries and their management. The thesis provides the results of the inquiry and gives suggestions for improving Riga’s city landscape. The inquiry shows that Riga’s inhabitants associate the city landscape with greeneries and trees, and especially parks, regardless of the fact that it is mostly dominated by man-made buildings. A typical and unique landscape of Riga city is seen as the one constituting of churches and their spires, the Old city, the river Daugava and its promenade, the bridges over Daugava and the Monument of Freedom. Nowadays Riga inhabitants rarely choose to spend their free time at the natural territories and greeneries that are in or around the city due to various reasons (access, low level of commodities, lack of parking lots, pollution with household waste). Key words: Riga, landscape, natural territories and greeneries, inquiry
Public Opinion Study on Riga Landscape, Natural Territories and Greeneries
Keywords: Vides zinātne