Likviditātes vadības politika Eirosistēmā - Ševels, Niklāvs (Latvijas Universitāte, 2018)
Tradicionālo monetārās politikas instrumentu izmantošana pierādījās nepietiekami efektīva globālās finanšu krīzes radīto ārkārtējo apstākļu uzlabošanai, tāpēc Eiropas Centrālā banka no 2007. gada sāka izmantot nestandarta monetārās politikas metodes, lai stabilizētu situāciju finanšu tirgos. No 2009. gada Eiropas Centrālā banka sāka izmantot aktīvu pirkšanas programmas funkcionalitātes nodrošināšanai noteiktos finanšu tirgus segmentos, monetārās politikas transmisijas veicināšanai, kopš 2015. gada ar mērķi veicināt ekonomisko aktivitāti un pacelt inflācijas līmeni līdz noteiktajam mērķim “tuvu, bet zem 2%” vidējā termiņā. Pētījuma mērķis ir, novērtējot ECB likviditātes vadības politiku, tās realizēšanas instrumentus un likviditātes stāvokli, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus likviditātes stiprināšanai eirozonā. 2008. gadā, reaģējot uz saspringumu finanšu sistēmā, ECB uzsāka nestandarta termiņu ilgāka termiņa refinansēšanas operāciju veikšanu. Pēc refinansēšanas operāciju izsoļu procedūras maiņas uz noteiktas procentu likmes ar pilnīgu likviditātes nodrošinājumu 2008. gada 15. oktobrī, un aktīvu pirkšanas programmu uzsākšanas 2009. gadā, pieauga liekās likviditātes apjoms banku sektoros. Līdz 2014. gadam liekās likviditātes apjomu galvenokārt veidoja aizvien garāka termiņa refinansēšanas operācijās piešķirtā likviditāte, taču, no 2015. gadā uzsāktās paplašinātās aktīvu pirkšanas programmas, lieko likviditātes apjomu galvenokārt veidoja vērtspapīru iegādes monetārās politikas vajadzībām.

Traditional monetary policy tools proved ineffiecient in pursue of stabilisation of financial turmoil brought upon by global financial crisis, as a result European Central bank began using unconvetional monetary policy methods to alleviate distress. In 2009 European Central bank started using asset purchase programmes to improve funcionality of certain financial market segments and transmission of monetary policy. Since 2015 European Central bank has used asset purchase programmes to reduce economic stagnation and raise inflation level toward it’s price stability goal of “close but less than 2%” over medium term. The goal of this research paper is to evaluate ECB’s liquidity management policy, tools and liquidity situation in eurozone, draw conclusions and make proposals for strenghtening liquidity situation in eurozone. Due to distress in financial markets, in 2008 ECB began doing supplementary and non-standart term refinancing operations. After change in procedure of refinancing operations to fixed-term full-allotment on October 15, 2008 and beginning of asset purchasing programmes in 2009, excess liquidity started growing in banking sectors. Until 2014 excess liquidity was mostly driven by liquidity alloted through ever longer term refinancing operations, but from the beginning of 2015, after the initiation of expanded asset purchase programme, excess liquidity was mostly driven by securities purchased for monetary policy purposes.
Eurosystem’s liquidity management policy
Keywords: Ekonomika; Eiropas Centrālā banka; monetārā politika; likviditātes vadība; aktīvu pirkšanas programmas; refinansēšanas operācijas