Latvijas teritorijā sastopamās Q-drudža ierosinātājas baktērijas Coxiella burnetii genotipu noteikšana slaucamo govju saimniecībās - Boikmanis, Guntis (Latvijas Universitāte, 2020)
Coxiella burnetii ir obligāta intracelulāra Coxiellaceae dzimtas baktērija, kas spēj izraisīt Q drudža slimību. Izplatīta visā pasaulē, iekļauta obligāti ziņojamo slimību sarakstā 25 Eiropas Savienības dalībvalstīs. Darba mērķis ir noteikt Latvijas teritorijā sastopamās Q-drudža ierosinātājas baktērijas Coxiella burnetii genotipus un to izplatību slaucamo govju saimniecībās. Maģistra darbs izstrādāts projekta “Zoonozes Q-drudža ietekme uz slaucamo govju reprodukciju un risinājumi slimības sastopamības samazināšanai un dzīvnieku ilgtspējīgai izmantošanai” ietvaros, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR”. Darba ietvaros veikts visaptverošs projektā iegūtās informācijas apkopojums par Q-drudža izplatību slaucamo govju ganāmpulkos Latvijā. Secināts, ka ierosinātājs ir sastopams visā Latvijas terotorijā. C. burnetii DNS konstatēta 18,32 % koppiena un apvienota piena paraugu no 9,09 % ganāmpulku. Antivielas pret Q-drudža ierosinātāju konstatētas 21,04 % slaucamo govju, kas izmeklētas aborta cēloņa noskaidrošanai, no 14,81 % ganāmpulku. C. burnetii DNS klātbūtne abortēto teļu pataloģiskajos paraugos konstatēta tikai divās saimniecībās. Ar MLST genotipēšanas metodi noteikts Latvijas teritorijā cirkulējošais Coxiella burnetii genotips – MST61.

Coxiella burnetii is causative agent of Q fever, obligate intracellular pathogen from Coxiellaceae family. Widespread worldwide, mandatory notifiable disease in 25 European Union countries. The aim of the scientific work is to determinate genotypes and distribution in dairy cow farms of Q fever causative bacterium Coxiella burnetii circulating in territory of Latvia. The master's thesis was developed within the framework of the project “Effect of Zoonotic Q-fever on the reproduction of dairy cows and solutions for reducing the incidence of the disease and sustainable use of animals” at the Scientific Institute of Food Safety, Animal Health and Environment, “BIOR”. Within the framework of the work, a comprehensive summary of the information obtained in the project on the prevalence of Q-fever in dairy herds in Latvia has been made. The prevalence of Coxiella burnetii DNA was found to be 18,32% in the samples of bulk tank milk and pooled milk samples, analyzed 9,09 % farms. Antibodies to the Q-fever agent were detected in 21,04% of dairy cows examined for the cause of abortion, out of 14,81% of farms. The presence of C. burnetii DNA in pathological samples from aborted calves was detected in only two farms. The Coxiella burnetii genotype – MST61, circulating in the territory of Latvia was determined by the MLST genotyping method.
Determination of genotypes of Q-fever causative bacterium Coxiella burnetii circulating in the territory of Latvia in dairy cow farms
Keywords: Bioloģija; Coxiella burnetii; MLST; genotipēšana; Q drudzis