Universālais dizains gājējiem Rīgas pilsētvidē - Beķere, Inese (Latvijas Universitāte, 2009)
Rīgas pilsētas pašvaldība galvenajā stratēģiskās attīstības plānošanas dokumentā „Rīgas ilgtermiņa attīstības stratēģija līdz 2025.gadam” ir noteikusi ilgtermiņa attīstības vīziju: „ RĪGA – iespēja ikvienam!.” To, vai ēka, vide vai infrastruktūra atbilst tās lietotāja vajadzībām, arhitekti un inženieri parasti nosaka, izmantojot jaunu vīriešu antropometrijas datus - augumā 1.83 cm, bez funkcionālajiem traucējumiem. Diemžēl, lielākā daļa iedzīvotāju neatbilst šim šķietamajam „standarta lietotāja” statusam. Maģistra darba „Universālais dizains gājējiem Rīgas pilsētvidē” mērķis ir pārliecināties par vides pieejamību Rīgas pilsētā: apkopot universālā dizaina prasības, kuras īstenojot vidē, tā tiktu iekārtota ērta un pieejama visiem tās lietotājiem; izpētīt kuras no šīm prasībām un kādā veidā jau ir iekļautas Latvijas normatīvajos dokumentos un kuras vēl nav, kā arī praksē pārliecināties par normatīvo aktu izpildi, veicot Teikas apkaimes uzbrauktuvju/nobrauktuvju inventarizāciju. Darba zinātniskās literatūras daļā ir skaidrots universālā dizaina jēdziens un principi, pētītas mērķgrupas un apkopotas vides pieejamības prasības. Rezultātu daļā ir analizēta esošā normatīvo aktu bāze un Teikas apkaimes teritorijas infrastruktūras atbilstība normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Darbā ir 4 nodaļas, 10 apakšnodaļas, 48 attēli un 3 tabulas, 4 pielikumi. Atslēgas vārdi: universālais dizains, gājēji, pilsētvide, vides pieejamība, normatīvie dokumenti

The Riga city municipality in the main document for the planning of strategic development „Long-term Development Strategy of Riga till the Year 2005” has established the long-term development vision: “RIGA – an opportunity for everyone!”. Architects and engineers usually determine the fact whether a building, environment or infrastructure conforms to the needs of its user by using the anthropometric data of young males – height 1.83 m, without functional disturbances. Unfortunately, the majority of the population do not correspond to this status of a seemingly “standard user”. The objective of the Master’s Paper “Universal Design for Pedestrians in Riga City Environment” is to ascertain the accessibility of environment in the Riga city, to summarise the requirements of the universal design, which, when implemented in the environment, would make this environment comfortable and accessible to all its users; to study what of these requirements and in what manner have already been included into the laws and regulations of Latvia and which still are not, as well as to ascertain in practice the fulfilment of the laws and regulations, by inventorying the ascent/ descent paths of Teika area. The Key Words: Universal design, pedestrians, city environment, accessibility of environment, normative documentation
The Universal Design for Pedestrians in Riga City Environment
Keywords: Vides zinātne