Sauszemes kravu pārvadājumu izpēte un perspektīvas Latvijā - Roops, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā „Sauszemes kravu pārvadājumu izpēte un perspektīvas Latvijā” gaitā tiek aprakstīts, pētīts un atklāts Latvijas sauszemes autopārvadājumu tirgus, ar mērķi izteikt savus priekšlikumus valsts un uzņēmumu konkurētspējas palielināšanai sauszemes autopārvadājumu tirgū pasaulē. Darba gaitā veiktā izpēte attēlo sauszemes kravu pārvadājumu tirgu Latvijā. Darba mērķis - izpētīt Latvijas sauszemes kravu pārvadājumu nozari kā loģistikas sistēmas apakšsistēmu un parādīt tās attīstību un perspektīvas. Lai sasniegtu šo darba mērķi ir izdalīti sekojoši uzdevumi: Izpētīt speciālo literatūru un noteikt analīzes teorētisko pamatu; parādīt sauszemes kravu pārvadājumu vietu loģistikas ķēdē un transporta loģistikā; aprakstīt un izpētīt sauszemes kravu pārvadājumu loģistikas ķēdes dalībniekus; veikt sauszemes kravu pārvadājumu kompāniju raksturojumu; parādīt tiešās pārdošanas procesus un cenu veidošanās starptautiskajos sauszemes kravu pārvadājumu uzņēmumos; atspoguļot autopārvadājumu dinamiku un tas tendences Latvijā. Darbs sastāv no trijām daļām, kur pirmā ir teorētiskā daļa, kurā apskatīta loģistikas zinātne, tās attīstība, apskatīti loģistiku ietekmējošie iekšējās un ārējās vides faktori. Kā arī pirmajā daļā ir apskatīta tieši transporta loģistika, kas ir cieši saistīta ar darba tematu. Darba otrajā daļa uzmanība ir pievērsta tiešu sauszemes kravu pārvadājuma veidam: autotransportam, tiek apskatīti ar autotransportu saistītie loģistikas dalībnieki, kā arī tiek piedāvāts sauszemes kravu pārvadājumu kompāniju raksturojums un tiešā pārdošana un cenu veidošanās starptautiskajos sauszemes kravu pārvadājumu uzņēmumos. Darba trešēja daļa jau uzmanība konkrēti tiek pievērsta autopārvadājumu dinamikai Latvijā. Darba saturs ir izklāts 85 lpp, 6 tabulās un 14 zīmējumos. Ir 1 pielikums.

The subject of the Magister paper is „Road transportation analysis and perspectives in Latvia”. The aim if the work is to discover development of road transportation in Latvia and to show how Latvia is able to compete in international market. To successfully accomplish the above mentioned aims, there are several tasks to achieve: research specific literature to obtain structure of analysis; to show the location of land transport in the chain of logistics; to describe it’s participants; to show methods of pricing; to disclose development tendencies in Latvia. First part of the paper contains analysis of logistic as science, its development, and the transport logistics. Second part of the paper contains specification of types of land transport, it’s participants, characteristics of land transportation companies, sales management and pricing among international companies involved in land transport. Third part gives full analysis of the Latvian land transport and dynamics of it. The content of the work is stated on 85 sheets, where placed 6 tables, 14 figures and 1 appendixes.
Road Transportation analisis and perspectives in Latvia
Keywords: Vadībzinātne