Netiešo nodokļu analīze - Andrēna-Priedīte, Ieva (Latvijas Universitāte, 2009)
Nodokļu slogs pasaulē pēdējos gados pakāpeniski novirzās no ražošanas uz patēriņu, un lielākajā daļā pasaules valstu peļņas nodokļa likmes pēdējos gados ir pazeminājušās, kamēr netiešo nodokļu likmes ir augušas. Latvijas valsts ekonomika arvien ciešāk ir saistīta ar citu pasaules valstu ekonomiku. Pēdējos gados arī Latvijas valdības nodokļu politika ir vērsta uz to, lai palielinātu netiešo nodokļu īpatsvaru kopējos budžeta ieņēmumos. Diplomdarba mērķis ir analizēt netiešo nodokļu teorētiskos aspektus, galveno uzmanību pievēršot muitas nodoklim, akcīzes nodoklim un pievienotās vērtības nodoklim, un uz to fona pētīt netiešo nodokļu ietekmi uz patēriņa preču cenām un to pilnveidošanu. Diplomdarbs sastāv no trīs pamatdaļām. Pirmā daļa ir diplomdarba teorētiskā bāze. Tajā raksturota nodokļu būtība, funkcijas un nodokļu veidi. Otrajā daļā tiek veikta muitas nodokļa, akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa analīze. Trešajā daļā, pamatojoties uz otrā daļā veikto nodokļu analīzi, tiek pētīta netiešo nodokļu ietekme uz patēriņa cenām. Darba beigās tiek noformulēti galvenie secinājumi un priekšlikumi Latvijas Republikas netiešo nodokļu piemērošanas pilnveidošanai.

At last years burden of taxes gradually to digres from production to consumption and profits tax rates are declining at last years in majority of world country, until indirect tax rates are to go up. Economics of Latvia are ever inwrought with economics of others cuntrys of the world. Also Latvian government tax policy at last years is to direct whereat in order will maximize proportion of indirect tax in budget income. The purpose of diploma work is to analyse the indirect tax theoretical aspects, special attention thus giving to customs duty, excise duty and value added tax and on it background to study the indirect tax clout to the consumer goods prices and it perfection. The diploma work consists of three sections. The first section represents theoretical base of this works. There are characterized nature, functions and types of tax. At the second part of work is get to be analyse of customs duty, excise duty and value added tax. In the third part, on basis of second part analyse, is get to study the indirect tax influence on consumer price. In work the main conclusions are formulated and offers are given to improvement Latvian indirect tax using perfection.
An analysis of indirect taxes
Keywords: Finanšu menedžments