Sociāli emocionālā mācīšanās sociālo zinību un vēstures stundās - Paraževska, Adele (Latvijas Universitāte, 2024)
Sociāli emocionālā mācīšanās veicina gan uzvedības, gan akadēmisko prasmju uzlabošanos. Dažādu mācību priekšmetu stundās vislielākā iespēja attīstīt sociālās prasmes caurvijā ar mācību priekšmeta saturu. Diplomdarbā tika veikts darbības pētījums ar mērķi izstrādāt sociāli emocionālās mācīšanās metodiskos materiālus – stundu plānus - sociālo zinību un vēstures stundām nolūkā pilnveidot vēstures un sociālo zinību skolotāju kompetenci. Lai sasniegtu mērķi, tika analizēta teorētiskā literatūra par sociālo prasmju pilnveidi. Pētījuma ietvaros tika veikta Rīgas 9. vidusskolas 9 klašu skolēnu anketēšana un Rīgas 9. vidusskolas skolotāju anketēšana. Tika veikta arī eksperta intervija. Balstoties uz pētījuma teorijas analīzi un empīriskajā daļā iegūtajiem datiem, darba autore izstrādāja ieteikumus un stundu plānus sociāli emocionālās mācīšanās ieviešanai sociālo zinību un vēstures stundās. Diplomdarbā ir 45 lapaspuses, 5 tabulas un 8 attēli. Darbam pievienoti 4 pielikumi.

Social-emotional learning promotes the improvement of both behavioral and academic skills. In the lessons of various subjects, the greatest opportunity to develop social skills is intertwined with the content of the subject. In the diploma thesis, an operational study was carried out with the aim of developing methodological materials for socio-emotional learning - lesson plans - for social studies and history lessons in order to improve the competence of history and social studies teachers. In order to achieve the goal, the theoretical literature on the development of social skills was analyzed. As part of the research, a survey of students of 9th grade of Riga 9th secondary school and a questionnaire of teachers of Riga 9th secondary school was carried out. An expert interview was also conducted. Based on the analysis of the research theory and the data obtained in the empirical part, the author of the paper developed recommendations and lesson plans for the introduction of socio-emotional learning in social studies and history classes. The thesis has 45 pages, 5 tables and 8 pictures. 4appendices are attached to the work.
Social emotional learning in social knowledges and history classes
Keywords: Izglītības zinātnes; sociāli emocionālā mācīšanās; vēsture un sociālās zinības; pusaudžu vecumposms; social-emotional learning; history and social studies