Projekts: Pašizaugsmes apmācību uzņēmuma "Manieres" dibināšana - Franka, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt investīciju projektu pašizaugsmes mācību uzņēmumam, lai noskaidrotu vai hobiju, kas rada izdevumus var pārvērst biznesā. Projekta ideja ir dibināt pašizaugsmes mācību uzņēmumu SIA “Manieres”, kas darbosies kultūras izglītības jomā. Maģistra darba izstrādes laikā ir izvērtēts pašizaugsmes mācību uzņēmuma dibināšanas process un veikta risku analīze un finanšu analīze pirmajiem uzņēmuma darbības gadiem, no 2020. gada – 2024.gadam. Maģistra darbā tiek apskatīti dažādi būtiski aspekti, kas jāņem vērā investīciju projektā, dibinot jaunu uzņēmumu. Pirmajā nodaļā apskatīta projekta ideja un aktualitāte, akcentējot to, ka pašizaugsmes mācību uzņēmuma dibināšana dotu iespēju cilvēkiem uzlabot savu dzīves kvalitāti. Tiek apskatīta labas uzvedības prasmju nozīmība nākotnē, kā arī prasme sevi pasniegt un balles deju pamata prasmes. SIA “Manieres” pakalpojumu nepieciešamība tiek apskatīta caur Maslova un Alderfera vajadzību hierarhiju piramīdu. Tika secināts, ka piedāvātie balles deju kursi, labas uzvedības un etiķetes kursi apmierina abus iepriekš minētos vajadzību līmeņus. Tiek apmierināta klientu velme pēc attiecībām, pēc saskarsmes, pēc attīstības, kā arī pēc piederības. Tiek apmierināta arī vajadzība pēc fiziskām kustībām un staltas stājas, kas mūsdienās ir īpaši problemātiska joma. Tādējādi SIA “Manieres” produkti spēj uzlabot dzīves kvalitāti. Lai justos pārliecināts ir nepieciešamas zināšanas par to kā uzvesties, kā ģērbties atbilstoši etiķetei. Apmeklējot pasākumus ir iespēja iegūt noderīgus kontaktus, sastapt dzīves partneri, socializēties vai vienkārši kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku. Tādējādi ir nepieciešams zināšanas par to kā atšķiras balle un deju vakars, kam jāpievērš uzmanība pasākuma afišā vai ielūgumā. Apmeklējot balles, deju vakarus, labdarības pasākumus, kāzas, būtiska ir vismaz pamata prasme balles dejās un stalta stāja. Uzņēmums “Manieres” piedāvās: •balles deju kursus; •labas uzvedības un etiķetes kursus; •Papildus piedāvās iespēju organizēt polonēzi un draudzības valsi korporatīvos pasākumos. Otrajā nodaļā tika izvērtētas uzņēmuma dibināšanas formas, nosaukums un atrašanās vieta. Tiek secināts, ka atbilstošākā uzņēmuma juridiskā forma - Sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Tiek izvērtēts uzņēmuma dibināšanas process un nepieciešamās darbības, kā arī apskatīts normatīvie akti, kas nosaka pamatkapitāla lielumu un uzņēmuma dibinātāju īpašuma tiesību sadalījumu. Uzņēmuma dibinātāji būs divi, kas būs arī uzņēmuma valde. Papildus tam izpētīts uzņēmuma pakalpojumu sniegšanai atbilstošu telpu piedāvājums. Autors apskatīja dažādas ārējā finansējuma piesaistes iespējas, ņemot vērā, ka darbības uzsākšanai netiek plānots iegādāties nekustamo īpašumu, tad netiek plānots piesaistīt ārējo finansējumu. Uzņēmumu finansēs no dibinātāju sākotnējā ieguldījuma un apgrozāmiem līdzekļiem. Trešajā nodaļa apskatīta izglītības nozare un izglītības attīstības tendences.

The purpose of this master's paper is to develop an investment project for a self-development training company to find out whether a hobby that generates expenses can be turned into business. The idea of the project is to establish a self-development training company SIA “Manieres”, which will operate in the field of cultural education. During the elaboration of the master's thesis, the process of founding a self-development study company has been evaluated and risk analysis and financial analysis have been performed for the first years of the company's operation, from 2020 to 2024. The master's thesis deals with various important aspects that must be taken into account in an investment project when founding a new company. The first chapter discusses the idea and topicality of the project, emphasizing that the establishment of a self-development training company would enable people to improve their quality of life. The importance of good behavioral skills in the future is considered, as well as the ability to present oneself and the basic skills of ballroom dancing. The need for services of SIA “Manieres” is considered through the pyramid of Maslow and Alderfer's needs. It was concluded that the ballroom dance courses, good behavior and etiquette courses offered meet both of the above levels of needs. Customers' desire for relationships, for communication, for development, as well as for belonging, is satisfied. The need for physical movement and stature is also being met, which is a particularly problematic area today. Thus, the services of SIA “Manieres” are able to improve the quality of life. To feel confident, you need knowledge of how to behave, how to dress according to etiquette. Attending events is an opportunity to make useful contacts, meet life partners, socialize or simply spend quality free time. Thus, it is necessary to know how a ball and a dance evening differ, to understand what details attention should be paid to on the event poster or invitation. Apmeklējot balles, deju vakarus, labdarības pasākumus, kāzas, būtiska ir vismaz pamata prasme balles dejās un stalta stāja. Uzņēmums “Manieres” piedāvās: •balles deju kursus; •labas uzvedības un etiķetes kursus; •Papildus piedāvās iespēju organizēt polonēzi un draudzības valsi korporatīvos pasākumos. When attending balls, dance evenings, charity events, weddings, at least the basic skills of ballroom dancing and stature are essential. The company "Manieres" will offer: • ballroom dance course; • courses of good behavior and etiquette; • In addition, will offer the opportunity to organize a polonaise and a state of friendship at corporate events. In the second chapter, the forms, name and location of the company were evaluated. It is concluded that the most appropriate legal form of the company is a Limited Liability Company.
Project: Establishment of a self-development training company "Manieres"
Keywords: Finanses un kredīts; investīciju projekts; uzvedības kultūra; manieres; balles dejas; pašattīstība