Digitālās pratības attīstīšana matemātikas mācību jomā 4-5 gadīgiem bērniem - Staskeviča, Irina (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma: Digitālās pratības attīstīšana matemātikas mācību jomā 4-5 gadīgiem bērniem. Kvalifikācijas darba autore: Irina Staskeviča Kvalifikācijas darba aktualitāte: Digitālā vide, kurā dzīvos bērni, liek pārdomāt mācīšanās un mācīšanas metodes. Darba autore var norādīt, ka jau tagad nav iespējams iedomāties modernu skolu bez tehnoloģijām. Tāpēc ir svarīgi, sākot no pirmsskolas vai pirmajām klasēm, mācīt bērniem izmantot digitālās tehnoloģijas kā darba instrumentu mācībās un ikdienā. Vienlaikus vienlīdz svarīgi ir attīstīt pirmsskolas vecuma bērnu interesi par mācīšanos un radošumu. Šo problēmu var atrisināt arī, izmantojot dažādas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas izglītības procesā. Interneta vietnēs ir ļoti daudz daudzveidīgas informācijas, ko var izmantot savā ikdienas darbā. Tomēr ir viena liela problēma, ar ko sastopas topošie pedagogi – informācijas un pamācošo video trūkums latviešu valodā. Ir daudz informācijas un materiālu krievu valodā, angļu valodā. Tāpēc pedagogam jābūt gatavam izstrādāt savus materiālus un būt kompetentam, izmantojot digitālas ierīces un mūsdienu iespējas kvalitatīva apmācības procesa nodrošināšanā. Kvalifikācijas darba pētījuma jautājums: kā digitālās prasmes var palīdzēt pirmsskolas vecuma bērnus attīstīt prasmes matemātikas jomā? Kvalifikācijas darba mērķis: analizēt, kā matemātikas jomā pirmsskolā sekmējama bērnu digitālā pratība. Kvalifikācijas darba rezultāti: pētījuma ietvaros tika izprasts tas, ka ir nepieciešams veicināt ne tikai pirmsskolas vecuma bērnu digitālo pratību, bet arī attīstīt pedagogu digitālās kompetences. Darba noslēgumā tika izstrādāti secinājumi un rekomendācijas. Kvalifikācijas darbs satur 37 lpp bez pielikumiem, 20 attēlus. Darba tapšanā tika izmantoti 30 literatūras avoti. Darbs satur 1 pielikumu.

The topic of the qualification paper: Developing digital literacy in the field of mathematics education for 4-5 year old children. Author of qualification paper: Irina Staskeviča Relevance of the qualification paper: The digital environment in which children will live forces us to rethink learning and teaching methods. The author of the work can point out that it is already impossible to imagine a modern school without technology. Therefore, it is important to teach children to use digital technologies as a work tool in learning and everyday life, starting from preschool or first grades. At the same time, it is equally important to develop preschool children's interest in learning and creativity. This problem can also be solved by using various information and communication technologies in the educational process. There is a lot of diverse information on the Internet that can be used in your daily work. However, there is one big problem that future educators face - the lack of information and instructional videos in Latvian. There is a lot of information and materials in Russian and English. Therefore, the educator must be ready to develop his own materials and be competent using digital devices and modern possibilities in ensuring a quality training process. Qualification paper research question: How can digital skills help preschoolers develop math skills? The purpose of the qualification paper: to analyze how children's digital literacy can be promoted in the field of mathematics in preschool. Results of the qualification paper: within the framework of the study, it was understood that it is necessary to promote not only the digital literacy of preschool children, but also to develop the digital competences of educators. At the end of the work, conclusions and recommendations were drawn up. The qualification paper contains 37 pages without appendices, 20 images. 30 literature sources were used in the creation of the work. Qualification paper contains 1 appendix.
Developing digital literacy in the field of mathematics education for 4-5 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; digitālā pratība; attīstība; matemātika; mācību joma; pirmsskola