Pagaidu izmantošanas teritorijas Rīgā: to potenciāls un iespējamie plānošanas risinājumi - Danefelde, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Pagaidu izmantošana ir relatīvi maz pētīts pilsētvides fenomens, kas ir skatāms ciešā kontekstā ar pilsētvides revitalizācijas procesiem un brīvo teritoriju izplatību pilsētvidē. Mūsdienu pilsētas, tostarp arī Rīga, sastopas ar kompleksiem pilsētvides izaicinājumiem - sarūkošu iedzīvotāju skaitu, suburbanizāciju, deindustrializāciju, nestabilu ekonomisko situāciju, spekulācijām ar īpašumiem u.c. procesiem, kas paralēli rada nefunkcionālas teritorijas jeb robus pilsētvides „audumā”. Šī darba ietvaros pagaidu izmantošana tiek apskatīta kā alternatīva brīvo teritoriju apgūšanas iespēja to starpattīstības periodā, kas spēj sniegt būtisku ieguldījumu brīvo teritoriju integrēšanai pilsētvidē un kalpot kā iesaistošs pilsētvides plānošanas mehānisms. Maģistra darba „Pagaidu izmantošanas teritorijas Rīgā: to potenciāls un iespējamie plānošanas risinājumi” mērķis ir izvērtēt pagaidu izmantošanas teritoriju attīstības iespējas un izstrādāt priekšlikumus pagaidu izmantošanas teritoriju integrēšanai pilsētvidē. Pētnieciskajā darbā tiek identificētas pagaidu izmantošanas teritorijas izpētes etalonteritorijās Rīgā, analizēta to specifika un tendences, kā arī izstrādāti priekšlikumi daudzveidīgu pagaidu izmantošanas funkciju veicināšanas instrumentiem. Maģistra darbs sastāv no anotācijas, ievada, 5 nodaļām, secinājumiem un 9 pielikumiem. Darbu papildina 5 tabulas un 32 attēli.

Phenomena of temporary use in urban areas is relatively unexplored study object, which is closely related to urban revitalisation and prevalence of empty, derelict spaces in cities. Nowadays cities, including Riga, are facing complex urban challenges – shrinking cities, suburbanisation, deindustrialisation, unstable economic situation, property speculations etc., which creates non-functional areas and gaps in urban fabric. Temporary use within master thesis research is studied as potential tool for empty space reuse and integration in urban environment, while involving community to define the reuse function. The aim of master thesis “Territories of temporary use in Riga: potential and planning proposals” is to evaluate development possibilities of temporary use territories and develop proposals for their integration within urban environment. Master thesis research focuses on temporary use identification, main trend and characteristic study of temporary use territories in Riga. As a result promoting tool proposals has been developed to encourage varied temporary use within urban environment. Master thesis consists of annotation, introduction, 5 main chapters, conclusions and 9 annexes. It is illustrated with 5 tables and 32 images.
Territories of temporary use in Riga: potencials and planning proposals
Keywords: Arhitektūra; pagaidu izmantošana; brīvās teritorijas; revitalizācija; Rīga