Alternatīvais finansējums kā instruments MVU finansējuma ierobežojumu pārvarēšanai Latvijā - Kostrica, Marks (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā bakalaura darbā tiek pētītas iespējas Latvijas MVU pārvarēt esošos finansēšanas ierobežojumus, izmantojot alternatīvus finansēšanas modeļus. MVU sektora attīstība ir nepieciešama valsts ekonomikas izaugsmei. Piekļuve finansējumam ir viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kas nosaka uzņēmuma efektivitāti. Līdz ar to šī darba mērķis ir noskaidrot, vai ir iespējams izmantot alternatīvo finansējumu kā finansējuma ierobežojumu pārvarēšanas instrumentu Latvijas MVU. Darbā tiek pētīti MVU jēdziena teorētiskie aspekti, alternatīva finansējuma koncepcija, pašreizējo MVU sektora un alternatīva finansējuma modeļu attīstība Latvijā un pasaulē. Izmantojot intervijas un aptaujas metodi, tiek pētīts alternatīvā finansējuma potenciāls Latvijas MVU finansējuma ierobežojumu pārvarēšanai.

This bachelor thesis is exploring the opportunities for Latvian SMEs to overcome existing financing constraints by using alternative financing models. The development of the SME sector is necessary for the economic growth of the country. Access to financing is one of the most crucial factors, in determining the enterprise's performance. Consequently, the aim of this thesis is to find whether the usage of alternative finance is the instrument for overcoming financing constraints for Latvian SMEs. The thesis explores the SMEs notion theoretical aspects, and the concept of alternative financing, and analyses the current situation with the development of the SME sector and alternative financing in Latvia, and worldwide. Using an interview and survey method, the possibility of overcoming financial constraints for Latvian SMEs using alternative financing models is explored.
Alternative Financing as an Instrument for Overcoming Financing Constraints for the SMEs in Latvia
Keywords: Ekonomika; Mazie un vidējie uzņēmumi; Finansējuma ierobežojumi; Tradicionālais finansējums; Alternatīvais finansējum