4 – 5 gadīgu bērnu latviešu valodas apguves iespējas bilingvālās izglītības modelī pirmsskolā - Kardis, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba temats – 4 – 5 gadīgu bērnu latviešu valodas apguves iespējas bilingvālās izglītības modelī pirmsskolā. Bakalaura darba mērķis – pētīt latviešu valodas kā otras valodas apguves veicināšanas iespējas pirmsskolā. Darbs sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskā daļa – ir aprakstītas latviešu valodas Ошибка! Закладка не определена.: bilingvisma vispārīgs raksturojums, bilingvālās izglītības formas un modeļi; latviešu kā otrās valodas apguves procesa organizācija bilingvālās izglītības modelī: komunikatīvā pieeja bilingvālā mācību modeļa kontekstā, metodes un paņēmieni latviešu valodas apguvei pirmsskolā. Empīriskā daļa – tiek dots pētījuma metodoloģiskais pamatojums; ir izstrādāti bērnu latviešu valodas prasmju vērtēšanas kritēriji; apkopoti dati par bērnu latviešu valodas prasmēm pētījuma sākumā un pētījuma beigās atbilstoši izstrādātajiem kritērijiem; sniegts bērnu raksturojums un atspoguļots praktiskais darbs ar izglītojamajiem (pirmsskolniekiem). Bakalaura darba struktūra – ievads, divas nodaļas, 6 tabulas, 4 attēli. Darba apjoms – 58 lapas. Atslēgas vārdi – bilingvisms, divvalodība, bilingvālā izglītība, minoritātes bērni, latviešu valodas apguve.

Title of Bachelor thesis – possibilities of learning Latvian for children aged 4 – 5 years using bilingual models of education in a preschool institution. The aim of Bachelor’s work – explore the possibilities of effectively assimilating Latvian as the second language in a preschool institution. This work includes theoretical and experiential parts. Theoretical part – describes theoretical principles of models and bilingual education for learning Latvian: general description of bilingualism forms and models of bilingual education; the organization of the process of assimilating Latvian as a second language in the model of bilingual education: communicative approach in the context of bilingual educational models, methods and ways of assimilating Latvian in a preschool institution. Experiential part – presents methodological basis of the research study. The criteria for assessing children’s knowledge of Latvian have been developed; according to the developed criteria, data is collected on children’s knowledge of Latvian at the beginning and at the end of their education; presents description of children and reflects practical work with preschoolers. The structure of bachelor’s work: introduction, two parts, six sections, four images. The scope of the Bachelor’s thesis – 58 pages. Keywords – Latvian language, bilingualism, bilingual education, minority children, assimilation of Latvian.
Opportunities for children from 4 – 5 years to learn Latvian language as a bilingual model in setting
Keywords: Skolas pedagoģija; bilingvisms; divvalodība; bilingvālā izglītība; minoritātes bērni; latviešu valodas apguve