Bērnu uzvedības grūtības un vecāku audzinošā uzvedība saistībā ar nakts enurēzi jaunākā skolas vecuma bērniem - Pakse, Ieva (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba Bērnu uzvedības grūtības un vecāku audzinošā uzvedība saistībā ar nakts enurēzi jaunākā skolas vecuma bērniem mērķis ir noskaidrot, kādas attiecības pastāv starp trim mainīgiem lielumiem: bērnu uzvedības grūtībām, vecāku audzinošo uzvedību un nakts enurēzi jaunākā skolas vecuma bērniem. Datu ievākšana tika veikta attālināti un elektroniski, respondentiem – jaunākā skolas vecuma bērnu (8-12 gadi) vecākiem vai aizbildņiem tika lūgts aizpildīt trīs datu ievākšanas instrumentus: Bērna uzvedības novērtējuma aptauja (6-18 gadi), Ģentes vecāku audzinošās uzvedības aptauja un socioloģiska anketa ar iekļaušanas/ izslēgšanas un sociāldemogrāfiskiem jautājumiem. Kopumā tika ievāktas 296 derīgas, pilnībā aizpildītas aptaujas anketas. 110 no tām aizpildīja vecāki, kuru bērnam ir novērota nakts enurēze (vecums: M=9,50, SD=1,39; dzimums: 47 sievietes, 63 vīrieši), un 186 aizpildīja vecāki, kuru bērnam nav novērota nakts enurēze (vecums: M=9,59, SD=1,41; dzimums: 90 sievietes, 96 vīrieši). Pētījumā tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīga vāja tieša saistība starp bērna enurēzes izpausmēm un Internalizēto grūtību skalu, Uzmanības problēmu skalu un Netipiskas domāšanas skalu. Detalizētākā analīzē statistiski nozīmīga tieša saistība ar nakts enurēzi tika atrasta Internalizēto grūtību skalas Somatisko raižu apakšskalas rādītājiem. Statistiski nozīmīga saistība starp bērna enurēzes izpausmēm un Ģentes vecāku audzinošās uzvedības aptaujas audzināšanas dimensiju un skalu rādītājiem netika konstatēta. Pētījumā tika atrasta statistiski nozīmīga atšķirība vecāku, kuru bērniem ir novērota nakts enurēze un kuru bērniem tā nav novērota, aptaujas rezultātos Internalizēto uzvedības grūtību skalā, Somatisko raižu apakšskalā, Uzmanības problēmu skalā un Netipiskas domāšanas skalā. Bērniem, kuriem ir novērota nakts enurēze, kopējie rādītāji šajās skalās un apakšskalās ir augstāki kā bērniem, kuriem nakts enurēze nav novērota.

The aim of the paper Children's behavioral difficulties and parental behavior in relation to nocturnal enuresis in younger school-age children is to find out what relationships exist between three variables: children's behavioral difficulties, parental behavior and nocturnal enuresis in younger school-aged children. Data collection was carried out remotely and electronically, respondents - parents or legal guardians of younger school-age children (age 8-12) - were asked to fill in three data collection instruments: Child Behavior Checklist for Ages 6-18, Ghent Parental Behavior Scale and a sociological questionnaire with inclusion/exclusion and socio-demographic questions. A total of 296 valid, fully completed questionnaires were collected. 110 of them were completed by parents whose child has observed nocturnal enuresis (age: M=9,50, SD=1,39; gender: 47 women, 63 men), and 186 were completed by parents whose child has not observed nocturnal enuresis (age: M =9,59, SD=1,41; gender: 90 women, 96 men). The study found that there is a statistically significant weak direct correlation between the child's enuresis and the Internalized Difficulties scale, the Attention Problems scale and the Atypical Thinking scale. In a more detailed analysis, a statistically significant direct orrelation with nocturnal enuresis was found for the scores of the Somatic Worries subscale of the Internalizing Difficulties scale. No statistically significant relationship was found between the manifestations of enuresis in the child and the indicators of the parenting dimensions and scales of the Ghent Parental Behavior scale. The study found a statistically significant difference in the results of the survey of parents whose children have nocturnal enuresis and whose children have not, on the Internalized Difficulties scale, the Somatic Worries subscale, the Attention Problems scale and the Atypical Thinking scale. Children with nocturnal enuresis have higher total scores on these scales and subscales than children with no nocturnal enuresis.
Children's behavioral difficulties and parental behavior in relation to nocturnal enuresis in younger school-age children
Keywords: Psiholoģija; nakts enurēze; bērna uzvedības grūtības; vecāku audzinošā uzvedība; nocturnal enuresis; child's behavioral difficulties