Liela aditīva multifokālo kontaktlēcu ietekme uz akomodācijas atbildi un redzes asumu gados jauniem pieaugušajiem - Rumjanceva, Tīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs izstrādāts latviešu valodā, uz 42 lapaspusēm. Satur 19 attēlus, 5 tabulas un 40 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt augsta aditīva (2,50 D) multifokālo kontaktlēcu ietekmi uz akomodācijas atpalikšanu un redzes asumu. Pētījumā piedalījās 15 dalībnieki, vidējais vecums 23,4  2,4 gadi, no kuriem 9 bija ar emetropiju un 6 ar miopiju. Pētījumā ar fotorefraktometru PowerRef 3 tika mērītas refrakcijas izmaiņas 25 cm un 6 m attālumā, pielaikojot dažāda veida mīkstās multifokālās kontaktlēcas, kā arī tika noteikts redzes asums tālumā ar datorizēto programmu FrACT 3.10.5. katrai pielaikotajai kontaktlēcai. Aprēķinot akomodācijas atpalikšanas lielumu, tika analizēta mīksto multifokālo kontaktlēcu spēja atslābināt akomodācijas darbību, saglabājot labu redzes asumu tālumā. Maģistra darbā netika iegūts konkrētas kontaktlēcas raksturojums, kurš būtu optimāls variants, kas, gan iedarbotos uz akomodācijas atpalikšanu, gan nodrošinātu labu redzes kvalitāti.

This Master’s Thesis is developed in Latvian on 42 pages. It contains 19 images, 5 tables and 40 references on scientific literature sources. Aim of the Thesis: to evaluate the effect of high additive (2,50 D) multifocal contact lenses on lag of accommodation and visual acuity. A total of 15 people participated in the research, with an average age of 23,4  2,4 years. From the 15 participants, 9 were with emmetropia, 6 were with myopia. An accommodation answer in a distance of 25 cm and 6 m during the research were measured with a photo refractometer PowerRef 3, while fitting various types of soft multifocal contact lenses, as well as the visual acuity were set in a distance for each lens worn, with the help of a computer programme FrACT 3.10.5. After calculating the size of accommodation lag, the ability of soft multifocal contact lenses was analysed to relief the operation of accommodation, keeping good visual acuity in the distance. During the research, no certain description of contact lenses was acquired, which would be the optimal case in terms of reflecting the lag of accommodation, as well as providing good visual quality.
The Effect of High Add Power Multifocal Contact Lenses on Accommodative Lag and Visual Acuity in Young Adults
Keywords: Fizika; akomodācijas atpalikšana; redzes asums; multifokālās kontaktlēcas; miopija