Monarha varas simboliskās leģitimācijas un valdīšanas rituāli Anglijā 14.-15.gs. - Orlova, Beāte (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā “Monarha varas simboliskās leģitimācijas un valdīšanas rituāli Anglijā 14.-15. gs.” pētīti vēlo viduslaiku Anglijas monarhu praktizētie valdīšanas rituāli, ar mērķi tos vērtēt kā valdnieka varas leģitimācijas un nostiprināšanas instrumentus. Izmantojot attiecīgā laika posma hronikas, oficiālus dokumentus un citus rakstītus avotus, pētījuma rezultātā konstatēti rituāli, kas veidoja monarha praktizēto valdīšanas rituālu kompleksu: kronēšanas ceremonija, lielā zīmoga pasniegšana, turnīri, reliģiski svētki, procesijas, svētceļojumi, dziedināšana, mantinieka oficiāla apstiprināšana, apbedīšana. Valdīšanas rituāliem bija ievērojama nozīme monarha varas leģitimācijā, nostiprināšanā un publiskā tēla veidošanā.

Master’s thesis “Rituals of Symbolical Legitimation and Rulership of Monarchical Power in 14th – 15th Century England” analyses the rituals of ruling practiced by English monarchs. The aim is to evaluate the rituals as instruments used for legitimation and consolidation of power. By using chronicles, official documents and other written sources from the time period, a complex of rituals performed by the monarch has been identified. It includes the coronation ceremony, presentation of the great seal, tournaments, religious celebrations, processions, pilgrimages, healing procedures, official confirmation of the heir and burial. Rituals of ruling were of great significance in the legitimisation of a monarch’s power and it's consolidation.
Rituals of Symbolical Legitimation and Rulership of Monarchical Power in 14th – 15th century England
Keywords: Vēsture; Monarha vara; Valdīšanas rituāli; Varas leģitimācija; Vēlo viduslaiku Anglija