Apendektomijas epidemioloģija pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem 2005. - 2015. gadā - Fjodorova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījumā tika apskatīta tēma "Apendektomijas epidemioloģija pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas datiem 2005. - 2015. gadā”, analizēta bērnu akūta apendicīta saslimstība un to histoloģisku apakštipu izplatība. Pielietota retrospektīva analītiskā pētniecības metode. Teorētiskā daļa balstās uz 44 literatūras avotiem. Pētījumā izmantoti dati no 2279 nosūtījumiem uz patoloģisku izmeklēšanu no slimnīcas arhīva; papildus tiek analizētas materiāla histoloģiskās un imūnhistoķīmiskās pārmaiņas. Izveidota datubāze, veikta datu statistiskā apstrāde. Analīze pierādīja, ka bērnu saslimstība ar apendicītu ir samēra stabila un atkarīga no vecuma un dzimuma (prevalē zēni skolnieki); pārsvarā tiek izoperēti smagi strutaini apendicīti. Rezultāti tiks izmantoti riska grupas precīzākai definīcijai, kā arī ķirurģiskās diagnostikas kvalitātes kontrolei.

The study's topic is "The Epidemiology of appendectomy according to the Children's Clinical University Hospital in 2005-2015", overall appendectomy incidence and distribution of histological subvariants was analyzed. Retrospective analytical approach was used. 50 literature sources were reviewed. The study included data of 2279 referrals to histological investigation from the Hospital Archive; in addition, surgical specimens were examined histologically and immunohistochemically. Database was created and statistical analysis performed, that demonstrated relatively stable incidence with age- and gender predisposition (boys of school age prevailed), surgery was mostly performed on purulent appendices. The study results will be used for defining patients' risk groups as well for quality control of diagnostic efficacy in pediatric surgery.
The Epidemiology of Appendectomy According to the Children' s Clinical University Hospital in 2005-2015.
Keywords: Medicīna; Apendicīts – aklas zarnas piedēkļa iekaisums.; Apendektomija- apendicīta ķirurģiskā ārstēšana.; Statistika- zinātne, kura nodarbojas ar datu iegūšanu, apstrādi, analīzi un to izskaidrošanu.; Biopsija – audu gabaliņa izņemšana mikroskopiskai izmeklēšanai; Histoķīmiskās reakcijas