Piekļuves izveide nekustamajam īpašumam, ceļa vai ielas publiskā statusa nodrošinājums. - Liepa, Veldze (Latvijas Universitāte, 2022)
Piekļuves juridiskajam un faktiskajam nodrošinājumam pie nekustama īpašuma ir būtiska nozīme nekustamā īpašuma izmantošanai un īpašumtiesību realizēšanai. Publiskas transporta infrastruktūras nodrošinājuma gadījumā nav nepieciešams risināt servitūta ceļa nodrošinājumu civiltiesiskā kārtībā. Pašvaldībām kopš 2018. gada ir iespēja nodrošināt publisku transporta infrastruktūras statusu arī privātīpašumā esošajiem ceļiem vai ielām, nosakot privāttiesisko personu īpašumtiesību apgrūtinājumu. Maģistra darbā ir analizēti piekļuves pie nekustamā īpašuma nodrošinājuma veidi, kā arī identificētas ar to saistītās problēmas. Mūsdienās, joprojām, jāsaskaras ar zemes reformas un, teritoriju attīstības plānošanas procesā, paplašinot apbūves teritorijas, izveidojušām piekļuves nodrošinājuma un transporta infrastruktūras apsaimniekošanas problēmām. Pašvaldība īsteno publiskās infrastruktūras nodrošinājumu, atbilstoši tiesiskā regulējuma izpratnei. Koplietošanas ceļu un pašvaldības nozīmes ceļu noteikšana ir veids, kā risināt vēsturiskās problēmas publiskas transporta infrastruktūras nodrošinājumam, tomēr privāttiesisko personu tiesību ierobežošana ir jāīsteno samērīgi un taisnīgi.

Ensuring legal and actual access to real property is essential for the use of property or to exercise private property rights. Establishing access to the public transport infrastructure can prevent situations when legal action is required. Since 2018 municipalities have had the opportunity to provide public transport infrastructure status for roads and streets that are part of private real property. In my Master’s Thesis I have analyzed different ways of establishing access to real property and also the common problems related to this topic. Even today there are still problems related to land reforms, real property accessibility and public transport infrastructure management, often caused by errors in planning territorial development strategies and expanding building areas. The municipality implements the provision of public infrastructure according to the legal framework. The identification of public roads and municipal roads is a way to solve the historical problem related to the public transport infrastructure, however, the restriction of individual rights must be enforced fairly. Key words: establishing access, street, road, highway, public road, municipal road or municipal way, servitude, shared property, territorial development strategy, land registry, detail plan, local plan, ensuring actual access to real property, municipality.
Establishing Access to Real Property, Ensuring Street or Road Public Availability.
Keywords: Tiesību zinātne; piekļuves nodrošinājums; dalītais īpašums; pašvaldība; koplietošanas ceļš; pašvaldības nozīmes ceļš vai iela