Rēzus negatīvas grūtnieces antenatālas un agrīnas pēcdzemdību perioda aprūpes analīze Latvijā - Galsone, Ramona (Latvijas Universitāte, 2015)
Katrā desmitajā rēzus negatīvajā grūtniecībā, māte ir rēzus negatīva, bet auglis rēzus pozitīvs, kas potenciāli predisponē rēzus D izosensibilizācijai. Adekvāta antenatāla un agrīna pēcdzemdību profilakse samazina izosensibilizācijas sastopamību. Pētījumā tika izanalizētas grūtnieču antivielu titri pret D antigēniem un imunizācija antenatālā un agrīnā pēcdzemdību periodā, rēzus negatīvo māšu grupā Latvijā 2012.gadā. Retrospektīvā pētījumā, piecu Latvijas reģionu slimnīcās, tika aplūkotas 75,67% (n=14682) dzemdību nodaļu vēstures no dzemdībam 2012.gadā Latvijā. Tika apkopota informācija par 2052 rēzus negatīvajām grūtniecēm. Reģioni tika salīdzināti savā starpā. Sešas dzemdētāju vēstures ar antenatālo aprūpi ārpus Latvijas tika izslēgtas no pētījuma. Kopējā analizējamā SPSS 22.0 grūtnieču grupā ir 2052 gadījumi. Pētījuma rezultātā tika pierādīta sevišķi zema antieritrocitāru antivielu noteikšana pirmajā trimestrī, kas sasniedza tikai pusi no rēzus negatīvajām grūtniecēm, un otrajā trimestrī, kas sasniedza vienu trešdaļu no rēzus negatīvajām grūtniecēm. Analizējamo reģionu vidū vislabākā antivielu noteikšana novērojama Kurzemes reģionā, bet vissliktākā Pierīgā. Pētāmā grupā novērojama samērā slikta antenatāla anti D imunoglobulīna ievadīšana, kas nesasniedz pat desmito daļu no rēzus negatīvajām grūtniecēm Latvijā 2012.gadā. Antenatāla profilakse nav novērojama visos pētāmajos reģionos. Novērojama salīdzinoši laba pēcdzemdību profilakse, kas aptver gandrīz visas dzemdētājas, bet pētījumā parādījās statistiski ticami imunoglobulīna piegādes traucējumi maijā un jūnijā Latvijā 2012.gadā.

In every ten Rh negative pregnancies fetus is Rh positive, which potentially can lead to mother RhD sensitization. Occurrence of Rh sensitized pregnancy can be decreased by appropriate antenatal and early postnatal care. The objective of this study is to evaluate condition of anti-D antibody screening and immunization of antenatal and early postnatal care of Rh negative pregnancies in Latvia in 2012 year. We conducted a retrospective research study of 2052 obstetric clinical cases in five regional hospitals of Latvia and viewed 75,67% (n=14682) clinical records in year 2012. Regions were compared with each other. Pregnant women with antenatal care received outside Latvia were excluded from research by a total number of 6. Overall analyzed SPSS 22.0 pregnancy group is 2052 cases. This study concludes that anti-erythrocyte antibody screening didn't exceeded in half of cases in first trimester, and been especially insufficient in second trimester, where appropriate screening had been done only in one third of all cases. Of all region best antibody screening practice observed in Kurzeme, the worst in Pieriga region. Anti D immunoglobulin administration at antenatal period in Rh negative pregnancies been done only in every ten clinical cases. Also we observed appropriate postnatal Rh sensitization prophylaxis all over country, except some statistically important period of time when were lack of anti D immunoglobulin in Latvian hospitals.
Analysis of antenatal and early postnatal care of rhesus negative pregnant women in Latvia
Keywords: Medicīna; rēzus negatīva grūtniecība; antieritrocitāras antivielas; anti D imunoglobulīna profilakse; antenatāla un agrīna pēcdzemdību aprūpe